Hlavní obsah

Hvězdou karlovarského festivalu bude Mel Gibson

Novinky, Zbyněk Vlasák

Herec, režisér a producent Mel Gibson převezme v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Držitel dvou Oscarů na festivalu osobně uvede svůj zatím poslední režijní opus Apocalypto.

Mel Gibson ve filmu Statečné srdce

 
Článek

Mel Gibson je původem Američan, ale dospívání strávil v Austrálii, kde také nastoupil na hvězdnou dráhu rolí ve filmu Šílený Max. Po návratu do Spojených států definitivně stvrdil svůj status áčkového herce v komerčně úspěšné sérii akčních komedií Smrtonosná zbraň, kde vytvořil nezapomenutelnou postavu seržanta Martina Riggse.

Foto: Profimedia.cz

Mel Gibson a jeho dva Oscary za film Statečné srdce

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vrcholem jeho kariéry se pak stalo historické drama Statečné srdce, na kterém se podílel herecky, režijně a producentsky. Snímek inspirovaný osudem skotského rebela Williama Wallace, který se ve 13. století postavil do čela odporu proti anglickému králi, proměnil pět ze svých deseti oscarových nominací. A přímo Gibsonovi přinesl dvě sošky v kategoriích nejlepší režie a nejlepší film.

Foto: ČTK

V Cannes letos Mel Gibson představil svou novou image.

Úspěch Statečného srdce rozšířil jeho producentské možnosti, začíná podporovat i nezávislejší projekty, dál hraje (mimo jiné v komedii Po čem ženy touží) a připravuje se na svou příští režisérskou zkušenost. Ta přijde v roce 2004 v podobě filmu Umučení Krista, jenž vzbudí svou brutalitou velké emoce. Přesto, nebo právě proto se z něj stane kasovní trhák a získá tři oscarové nominace. Stejný počet nominací si připíše o dva roky později i Gibsonova zatím poslední režijní práce na filmu Apocalypto o zániku starobylé mayské říše.

Mel Gibson ve filmu Smrtonosná zbraň 3

Gibson se hlásí k ultrakonzervativním katolickým hodnotám, což spolu s jeho občasnými výstřelky zakládá na ne příliš dobrou pověst, které se dnes mezi kolegy z převážně liberálního Hollywoodu těší. Na druhou stranu patří k jedněm z největších charitativních přispěvatelů ve filmovém průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Na MFF Karlovy Vary se bude promítat Gibsonův film Apocalypto.

Mel Gibson se osobně zúčastní slavnostního zahájení festivalu a uvede projekci svého Apocalypta. Předtím by ho měl přímo ve Velkém sále Thermalu zpovídat v rámci pořadu Na plovárně Marek Eben. V Letním kině by se pak měl už první večer filmového svátku promítat zmiňovaný snímek Šílený Max, kde ztvárnil titulní postavu.

Mel Gibson ve filmu Po čem ženy touží

Další dnešní novinkou je, že už dříve prezentovaný druhý laureát Křištálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii William Friedkin bude mít na festivalu svůj Master Class. Diváci se ho budou moci zeptat na Francouzskou spojku nebo Vymítače ďábla.

Přijedou múzy Truffauta a Lynche

Kromě Gibsona a nedávno ohlášeného Michaela Pitta uvítá karlovarský festival i další zahraniční herecké hvězdy. Mezi nimi nechybí star Truffautových snímků Žena od vedle a Konečně neděle! Fanny Ardantová, která byla i režisérovou životní partnerkou. Kromě toho si zahrála ve filmech Alaina Resnaise nebo Paola Sorrentina. V posledních letech se soustředí spíše na práci za kamerou a ve Varech představí svůj druhý celovečerní snímek Naléhavé rytmy. K filmu přijede i herec a tradiční návštěvník České republiky Franco Nero.

Ardantovou a Nera doplní hollywoodská herečka Laura Dernová, kterou si můžete pamatovat z filmu Davida Lynche Zběsilost v srdci, kde vytvořila ústřední pár společně s Nicolasem Cagem. Snímek, který získal na MFF v Cannes 1990 Zlatou palmu, Dernová ve Varech osobně uvede.

Foto: ČTK

Laura Dernová

Podobný dopad na diváky měla jistě i její role ve Spielbergově kasovním trháku Jurský park. Ale spolupracovala rovněž s dalšími slavnými režiséry Robertem Altmanem nebo Paulem Thomasem Andersonem. Za film Popínavá růže, kde si zahrála se svou matkou, taktéž hollywoodskou herečkou, Diane Laddovou, získala svou doposud jedinou oscarovou nominaci.

Bude se promítat 25 filmů z Cannes

Mimo herců bude západ Čech v prvních červencových dnech rájem i pro režiséry. Dva z nich doprovodí do Varů filmy oceněné na letošním festivalu v Cannes. Andrej Zvjagincev získal na azurovém pobřeží cenu za scénář. Jeho film Leviatan bude na tuzemském festivalu promítán v sekci Horizonty. Doplní ho Alice Rohrwacherová se snímkem Zázraky, za který v Cannes ukořistila Velkou cenu. Celkem se bude ve Varech promítat 25 filmů z programu letošního ročníku proslulého francouzského festivalu.

Předsedou hlavní poroty bude španělský producent a filmař Luis Miñarro. V rámci jeho společnosti Eddie Saeta vzniklo na třicet celovečerních titulů, které po světě posbíraly okolo osmdesáti cen. Českou stopou v porotě je producent a režisér Viktor Tauš, slovenskou pak nadějná filmařka Mira Fornay.

Vystoupí La Putyka i Ohm Square

Festival odhalil také to nejlepší z doprovodného programu. Populární a mezinárodně úspěšný divadelní soubor Cirk La Putyka, propagující nový cirkus, který stírá hranice mezi divadlem, akrobacií, moderním tancem, sportem a živou hudbou, vystoupí hned čtyřikrát se svým nejnovějším představením DOLLS. Vstupné bude zhruba třetinové oproti normálu.

Foto: Vojtěch Malina

Z představení Cirk La Putyka

MFF KV také podpoří unikátní projekt PLAY.Cinema, který propojuje film a současnou živou hudbu. Elektroničtí Ohm Square zahrají v amfiteátru s kapacitou více než 2000 míst k jednomu z nejslavnějších filmů němé éry s názvem Východ slunce. Ten natočil v roce 1927 německý režisér Friedrich Wilhelm Murnau, který měl tou dobou za sebou díla jako Upír Nosferatu nebo Poslední štace.

Nejvýznamnější filmová akce ve střední Evropě letos proběhne od 4. do 12. července. Už 30. června začíná předprodej, do něhož jde 10 procent vstupenek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám