Hlavní obsah

Srbové přivezli do Varů obraz vytrácejícího se balkánského venkova

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěžní snímek v kategorii Na východ od Západu Odumírání přijeli do Karlových Varů představit režisér Miloš Pušić a producent a zároveň hlavní hrdina Branislav Trifunović.

Foto: Milan Malíček

Režisér Odumírání Miloš Pušić (vlevo) a producent a herec hlavní role Branislav Trifunović

Článek

Divákovi předkládají příběh Janka, který se po mnoha letech vrací z Bělehradu zpět za svou ovdovělou matkou do téměř vybydlené vesnice v srbských horách. Ta doufá, že se jí syn vrací napořád, on má ale jiné plány.

Prodejem půdy chce získat peníze, aby mohl odjet do Švýcarska za lepší budoucností. Janko představuje milióny mladých Srbů, kteří v průběhu uplynulých let odešli ze své země za vidinou spokojenějšího života.

Váš nový film Odumírání je o odcházení mladých lidí ze Srbska za lepším životem a s tím souvisejícím názorovém střetu mezi mladými a starými lidmi. Proč jste si vybrali zrovna tohle téma?

Miloš Pušić: Já osobně jsem si mnohokrát položil otázku, zda zůstat, nebo odejít. Jeden den jsem byl přesvědčený, že bych měl jít, druhý den naopak, že bych měl zůstat.

Tedy inspirací byly vaše vlastní otázky?

M.P.: Ano, taky. Tento příběh se v Srbsku děje každý den. Denně mnoho mladých lidí odchází ze své země, aby našli lepší život, vydělali peníze, jdou za lepší budoucností.

Branislav Trifunović: Nesoudíme mladé, že opouštějí svou zemi, protože jim rozumíme. Ale zároveň se nekloníme ani na jednu stranu, snažíme se porozumět oběma - mladým i starým, ukázat ve filmu obě strany mince.

Příběh se odehrává v téměř opuštěné horské vesnici. Podle čeho jste vybírali, kde budete natáčet?

M.P.: Vybrali jsme krásnou část Srbska, které je plné kontrastů. Jsou tam turisty vyhledávaná místa, ale také zcela opuštěná, kde není elektřina, voda, jako tady. Tohle konkrétní místo se nám velmi líbilo. Ty hory jsou krásné, hledali jsme divokost, která má v sobě sílu. Když jsme film připravovali, hledali jsme místo, které by ho charakterizovalo.

Přečetla jsem si, že před natáčením jste ve vsi strávili nějaký čas...

M.P.: Místo jsme vybírali velmi dlouho. A když jsme ho našli, nějakou dobu jsme tam žili s lidmi, kteří tam skutečně bydlí. Poslouchali jsme jejich příběhy, ty těžké příběhy, které jsou podobné jako v našem filmu.

Váš film soutěží tady ve Varech v kategorii Na východ od Západu. Co to pro vás znamená?

M.P.: Je to tady skvělé. Jsme velmi rádi, že výsledek práce, nad níž jsme strávili takovou dobu, můžeme předvést divákům.

Co si myslíte o českých filmech?

M.P.: České filmy máme rádi, před pár lety nás třeba velmi zaujal snímek Český sen, ten byl skvělý.

B.T.: A samozřejmě známe tvorbu Miloše Formana nebo Jiřího Menzela.

Který režisér vás nejvíc ovlivnil?

M.P.: Těch jmen je spousta, ale blízký je mi například Nikita Michalkov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám