Hlavní obsah

Pištěkovi předá ve Varech cenu Formanův Salieri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarskému festivalu se podařilo získat další velkou hvězdu. Na festival dorazí amerických herec F. Murray Abraham, Oscarem oceněný představitel Salieriho z legendárního filmu Miloše Formana Amadeus. Výtvarníku Theodoru Pištěkovi předá Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Foto: Profimedia.cz

F. Murray Abraham

Článek

F. Murray Abraham je nyní hostem hudebního festivalu Prague Proms 2013, kde se ve středu představí v hlavní zpívané roli světově premiérovaného díla A Grateful Tail Symphony.

Díky spolupráci s vedením festivalu Prague Proms se podařilo narychlo zorganizovat hercovu cestu do Varů.

F. Murray Abraham tak společně s kameramanem Miroslavem Ondříčkem předá výtvarníku Theodoru Pištěkovi Křišťálový globus, a to ve čtvrtek v půl sedmé odpoledne v Karlovarském městském divadle.

K poctě Theodora Pištěka bude uveden právě Formanův film Amadeus.

Na jevišti bude i se Stonem

Role Salieriho je nejvýraznější v hercově filmografii – kromě Oscara za ni byl oceněn také Zlatým globem.

Během své padesátileté herecké kariéry vytvořil F. Murray Abraham desítky rolí.

Například ve filmech Jméno růže (The Name of the Rose, r. J-J. Annaud) nebo Allenovu Mocnou Afrodité (Mighty Aphrodite), ale intenzivně se věnoval i divadelní práci. Ta zahrnuje účinkování jak v klasických shakespearovkých kusech, tak třeba v inscenaci Beckettova Čekání na Godota. Působí rovněž jako pedagog.

F. Murray Abraham se představí ve Varech také ve čtvrtek ve 22.30 ve Velkém sále hotelu Thermal. Společně s Oliverem Stonem uvede film Zjizvená tvář (Scarface), který podle Stoneova scénáře natočil režisér Brian De Palma.

Reklama

Výběr článků

Načítám