Hlavní obsah

RWE rozdělí více peněz mezi scénáristy

Novinky, ČTK

Autoři scénářů celovečerních filmů se nyní mohou jednou ročně ucházet až o osm set tisíc korun od Filmové nadace RWE & Barrandov Studio. Rozhodující pro udělení a výši grantu bude anonymní hodnocení kvality předloženého projektu. Nová pravidla na karlovarském festivalu představili v pondělí její zástupci a členové vedení České televize.

Foto: Falcon

Snímek Doroty Nvotové získal také od nadace peníze.

Článek

Uzávěrka žádostí podle nových pravidel je 28. února 2014, výsledky budou vyhlášeny na příštím festivalovém ročníku.

"Cílem je zvýšit kvalitu předkládaných scénářů a zajistit jejich rychlejší realizaci. Zrušili jsme proto roční opci na autorská práva ve prospěch nadace. Nyní zůstanou oceněným autorům, kteří s nimi budou moci sami nakládat," řekl předseda správní rady nadace Martin Chalupský.

Předložené scénáře budou moci mít i producenta, v době podání žádosti však nesmí být zahájena jejich realizace.

Výběrové řízení se bude vyhlašovat jednou ročně, čímž ocenění autoři získají vyšší finanční částky. "Upřednostňovat budeme filmové projekty do kin," podotkl generální ředitel barrandovského studia Petr Tichý.

Během sedmi let existence nadace posoudila na tisíc scénářů a mezi sedm desítek autorů rozdělila 5,7 miliónu korun.

Loni podepsala televize smlouvu s nadací a "potkala" se s ní na pěti projektech. Jsou mezi nimi Olmerův film Lehká jako dech o dívce trpící mentální anorexií, dokument Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama o slovenské hudebnici a herečce Dorotě Nvotové i nová komedie Alice Nellis s názvem Revival, která bude mít premiéru ve Varech.

Reklama

Výběr článků

Načítám