Hlavní obsah

Polovina kontrolovaných hospodských na karlovarském festivalu šidí, zjistila ČOI

Novinky, pit
Praha

Inspektoři České obchodní inspekce vyrazili o posledním červnovém víkendu na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, aby zjistili, jak je to s poskytováním občerstvení návštěvníkům festivalu. Celkem za víkend provedli 29 kontrol, z čehož v 18 případech zjistili porušení zákona u 14 provozoven, sdělil mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

V sobotu inspektoři provedli 16 kontrol, z toho v sedmi případech zjistili porušení zákona. Dvě kontroly pak byly dokonce se dvěma porušeními. Nejčastějším prohřeškem se stalo nedodržení deklarované míry u nápojů a hmotnosti u pokrmů.

„Například u porcí hranolků to bylo dvakrát o 50 gramů. Dva příklady porušení zákona však jsou zarážející. V jedné restaurace nabízí porce pokrmů s gramáží, nicméně v provozovně se nevyskytuje žádná váha, a v druhém případě došlo k rozdílu v účtování ve výši 90 korun,“ přiblížil porušení zákona šéf ČOI pro západní Čechy a Karlovarsko Jan Řezáč.

Nalévání podle oka

V neděli ČOI uskutečnila 13 kontrol, z nichž sedm bylo se zjištěním porušení zákona. Porušení se týkala nedodržení hmotnosti a míry, v provozovně chyběla ověřená váha. Vyskytly se i dva případy, kdy ve stánku s nápoji nebylo cejchované sklo a obsluha nalévala podle oka.

„Kontroly na MFF budou probíhat i v dalších dnech, stejně tak se naši inspektoři zaměří na jiné kulturní, sportovní a sezónní akce, které souvisejí s létem, dovolenými a začátkem prázdnin, a to ve všech regionech Česka,“ informoval ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám