Hlavní obsah

Olmo Omerzu: Ze školy přes Vary do Berlína

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér absolventského filmu Příliš mladá noc Olmo Omerzu uvedl svůj snímek na filmovém Berlinale. "Když jsme původní scénář Bruna Hájka ještě s Jakubem Felcmanem předělali tak, aby mi byl co nejbližší, bylo jasné, že rozpočet a parametry studentského filmu – do čtyřiceti minut – nestačí. Domluvil jsem se s producentem Jiřím Konečným a ten sehnal další koproducenty. V létě jsme pak představili na karlovarském festivalu pětiminutovou ukázku a na základě toho se ozvali z Berlína, že chtějí film vidět. A přijali ho," řekl Omerzu pro Právo.

Foto: Filip Nerad , ČTK

Olmo Omerzu představil na Berlinale film Příliš mladá noc.

Článek

Snímek je příběhem dvou dvanáctiletých kluků, kteří prožijí velmi zvláštní noc ve společnosti dospělých lidí. Jak se to téma zrodilo?

Chtěl jsem se vyhnout klišé na téma dospívání, takže jsem místo obvyklého modelu „dětský pohled na svět dospělých“ natočil film o dospělých vztazích, které určuje souboj o moc: lidé si chtějí jeden druhého přivlastnit. Možná by nám jejich chování připadalo jako normální, ale když se mezi třemi dospělými, kteří se snaží takříkajíc opravit nepovedenou silvestrovskou oslavu, objeví děti, které tam nemají co dělat, leccos vynikne víc.

Jak jste vybíral herce?

Martina Pechláta a Jiřího Černého považuji za mimořádně přirozené herce a to jsem potřeboval. Natálii Řehořovou jsem viděl ve francouzském filmu Jezero, který dostal cenu na festivalu v Benátkách, a byla skvělá. Na kluky jsem dělal casting a vybral Vojtu Machutu a Jana Vašiho, kteří mají herecké zkušenosti. Bylo jim sice už čtrnáct, ale vypadali mladší. Když jsem je za necelý rok pozval na postsynchrony, přišli mutující, a tedy nepoužitelní habáni.

Jste Slovinec, vystudoval jste FAMU. Co plánujete dál?

Z šesti let v Praze ty poslední dva roky dost pendluji a vyhovuje mi to. Chystám další film, točit budeme v Čechách, ale napřed musím napsat scénář a to budu asi víc v Lublani.

Reklama

Související články

Meryl Streepovou ocení na Berlinale

Americká herečka Meryl Streepová obdrží na letošním filmovém festivalu Berlinale čestného Zlatého medvěda. Toto prestižní ocenění se uděluje za celoživotní...

Výběr článků

Načítám