Hlavní obsah

Když vozíčkáři vyrazí do nevěstince

Novinky, Stanislav Dvořák

Road movie s vážně nemocnými či postiženými hrdiny je v nezávislé kinematografii poměrně oblíbený žánr. Belgický režisér Geoffrey Enthoven se zaměřil na tři hendikepované kamarády, kteří vyrazí na strastiplnou cestu do bezbariérového nevěstince ve filmu Hasta la Vista!

Foto: kviff

Tři hrdinové belgického snímku na cestě za sexem...

Článek

Tři postižení mladíci si žijí své nevýrazné životy v poklidné Belgii, až se jednoho dne rozhodnou, že nemohou umřít, aniž by okusili sex.

Pro ně to není zdaleka tak jednoduché jako pro zdravé. Jeden je slepý, druhý upoután na vozík, ale jinak poměrně energický, a třetí umírá, lékaři mu dávají jen pár měsíců.

Nikdo z nich nemůže řídit auto a problémy jim způsobuje i pouhý přechod silnice, přemluví tedy rodiče, aby jim sehnali řidiče a ošetřovatele v jedné osobě. Nakonec to ale nevyjde. Nezbývá, než se vzbouřit, překonat své omezení a tajně utéct.

Foto: KVIFF

Invalidé mají také právo na sex. Hlavní téma filmu Hasta la vista!

Ve společnosti ne právě příjemné obézní řidičky se vydávají na jih - do slavného bezbariérového bordelu ve Španělsku.

Na povrch se však při tom dostávají všechny jejich frustrace - zejména vozíčkář Philip odporně nadává tělnaté ženě a usmíří se s ní až potom, co zachrání jeho slepého kamaráda před utopením.

Enthoven si vybral výtečné herce, kteří věrohodně vykreslují různé charaktery postižených. Jakoby předjímal a popíral dojem většinové společnosti, která má tendenci házet všechny do jednoho pytle.

Samotný příběh nemůžeme považovat za kdovíjak originální a některé detaily v ději úplně nesedí (např. když rozzuření rodiče postižených vynaloží spoustu času a peněz, aby prchající trojici našli, dojedou až do Francie a pak je po krátkém rozhovoru jen tak nechají pokračovat).

Enthovenovi se ale podařilo uchopit téma relativně vtipně a snaží se dostat pod povrch. Nabízí uvěřitelné emoce, aniž by upadl do přehnaně sentimentálních vydíraček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám