Hlavní obsah

Zlatými hodinkami od Stalloneho se pochlubil Rockyho švagr

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

„Vezměte si je do ruky a přečtete si nápis na zadní straně,“ vybízí mě americký herec Burt Young a podává mi zlaté hodinky. Hvězda kultovní série Rocky přijela do Karlových Varů jako host festivalu. Během rozhovoru vyhrnul rukáv a podal mi věc, které si velmi váží. Osobní dar Sylvestra Stalloneho s upřímným věnováním.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Burt Young dorazil do Varů ve skvělé náladě

Článek

Na Youngovi zaujmou člověka především oči. Ač se ve filmech a v televizi proslavil zejména rolemi prostoduchých tvrďáků z kriminální scény, jeho pohled je vřelý. Hodně se směje. Sám o sobě také říká, že je plachý a některé postavy, které hrál, se mu z duše protiví.

Do Varů doprovodil americký film Win, Win, v němž hraje.

Vaše kariéra je spojená sérií filmů Rocky natáčenou od roku 1976. Změnila vám život?

Ano, zcela zásadně. Před tím jsem natočil kolem patnácti filmů, ale Rocky mi ten život opravdu změnil, konkrétně role Paulieho. Scénář byl pravděpodobně nejhezčí, který jsem kdy četl. Snadno pochopitelný. Čistý příběh z ulice. Prostě takový, který předem sliboval dobrou zábavu.

Foto: ČTK

Burt Young (vpravo) se Sylvesterem Stallonem

Líbí se vám vůbec být slavný jako drsňák Paulie, Rockyho švagr?

Beru to tak, jak to je. Jsem spokojený. Mám rád, když se lidé zajímají o mou práci a mou osobu. V podstatě jsem se za celou dobu nesetkal kvůli své kariéře s něčím negativním.

Jen tři herci, jak jsem četla, se objevili ve všech pokračováních série. Proč jste vy ten šťastný?

Já? Protože jsem jednoduše velmi dobrý. (smích) A hlavně hodně skromný. (dlouhý hlasitý smích)

Vzhled vás předurčuje k rolím dělnických tvrďáků s často negativními rysy. Je vaše duše jemná, či v ní nacházíte i temné stránky svých postav?

Vždy mám s tím negativním problémy a bojuji. I v životě. Mám totiž velmi citlivou duši. Jsem navíc plachý. A role, které hodně hrávám, bývají charakterem opravdu někde úplně jinde. Často je nemohu až vystát. Jsem prostě zcela jiný, než mě znají filmoví diváci.

Sylvester Stallone vám v 90. letech daroval zlaté hodinky Cartier. Stále je nosíte?

(Dlouhý smích, vytahuje si pečlivě rukáv saka. Z ruky posléze sundává zlaté hodinky a podává mi je). Otočte je. Vidíte to věnování na zadní straně? Můžete ho přečíst? (Ručně psaný nápis zní: Burtovi, skvělému příteli). Stallone mi jej vlastnoručně napsal. Jen si hodinky pořádně prohlídněte, ale nenechávejte si je. (smích)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Burt Young stále nosí hodiny, které mu daroval jeho přítel Stallone.

A víte, proč jsem je vlastně do něj dostal? Natáčeli jsme jeden záběr v Rockym, kde mu jako Paulie vyčítám, že pro mě nic nikdy neudělal. Právě vycházím z vězení a Rocky je už bohatý člověk.  Křičící shrnu, že jediné, co jsem od něj dostal byly právě hodinky, co nosím.  Ve vzteku pak s nimi praštím o zem a ještě do nich kopnu s tím, že už stejně nejdou. Ve filmu nosím značku Timex. Producent jich tehdy dostal celou sadu. Ale po natáčení nezbyly ani jediné. Proto mi Stallone daroval tyhle ty zlaté, Cartier. Scéna se mu prostě moc líbila.

Ve světě kumštu jste známý nejen jako herec, ale i jako malíř, scénárista a spisovatel. Co vám sedí nejvíce?

Psaní mi dává pocit, že jsem inteligentní. Dostavuje se vždy, když něco dokončím. Hraní mi otevírá obrovský tvůrčí prostor. Malování? To ve mně spojuje vše dohromady. Ale upřímně jsem nad tím nikdy nepřemýšlel. Prostě dělám to, co mě momentálně naplňuje. ·

Četla jsem, že jako první jste namaloval zelený plot na dvoře domku, kde jste vyrůstal. Co zobrazujete nejčastěji teď?

Jeden kritik o mně řekl, že mé malování je dobré. Že je snadno čitelné. Příběh v něm začíná, pokračuje a končí. A o to mi jde. Svými obrazy se snažím vyprávět. Prostě si nemůžu pomoct, chci lidem sdělovat události.

Koncem padesátých let jste sloužil jako námořník v americké armádě. Našel jste v drilu zalíbení či šlo o splnění vlastenecké povinnosti?

(Smích). Byl jsem špatný spojovací článek, ale výborný bojovník. Můžete si vytvořit vlastní závěr, jak má služba vypadala.  Ve službě jsem hodně cestoval. Pobývali jsme především v Asii. Podíval jsem se třeba na Filipíny, Tchaj-wan nebo do japonské Okinawy. Projeli jsme většinu Dálného východu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Burt Young mává za oknem cukrárny fotografovi Práva

Pocházíte z rodiny s americko-italskými kořeny.  Oba národy milují diskuse o politice, jak jste na tom vy?

Ne. Vůbec ne. Sice se o politiku zajímám, ale není to místo pro mě. Politika vytváří a zanechává v lidech samotu. A právě proto mě neláká se o ní ani bavit.

Herečka Judi Denchová se svěřila, že často jezdí do Česka. V Praze má dokonce příbuzné. Byl jste někdy před tím u nás? Užíváte si Karlovy Vary?

Burt Young (1940-2023)

  • Narodil se 30. 4. 1940 jako Jerry De Louise v New Yorku ve Spojených státech americkému otci a italské matce.
  • K herectví se dostal náhodou. Ke zkouškám na slavnou hereckou školu Leea Strassberga doprovázel kamaráda, ale nakonec byl přijat právě Young. 
  • Na živobytí si kdysi vydělával i čištěním a prodáváním koberců.
  • Zlom v kariéře přinesl rok 1976 a první díl filmu Rocky. Úloha mu vynesla oscarovou nominaci.
  • Vytvořil přes 160 rolí, mimo jiné ve filmech. Z jeho filmografie lze dále zmínit tituly Tenkrát v Americe od Sergia Leoneho (1984), televizní seriál Rodina Sopránů či gangsterskou komedii Mickovy modré oči (1999). 
  • Má dceru Anne Susan Young a syna Richarda.

Oh, Vary jako město jsou opravdu nádherné. Připomínají mi Disneyland. Lidé jsou krásní, milí a pohostinní. Prostředí skvostné. Jinak jsem u vás úplně poprvé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám