Hlavní obsah

Prezident hlavní poroty István Szabó: Dobrý film mi pomáhá žít

Novinky, Veronika Bednářová, Festivalový deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Mladé a talentované režiséry přijel do Varů objevovat maďarský matador světové režie István Szabó, držitel Oscara za film Mefisto. Je jediným režisérem z bývalého Východního bloku, který se jednoznačně prosadil ve Spojených státech, a přitom si udržel svou kulturní identitu, neemigroval a dodnes bydlí v Budapešti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Držitel Oscara za film Mefisto, režisér István Szabó.

Článek

Nabídku na post prezidenta letošní hlavní poroty, která rozhodne o tom, kdo si z Varů příští sobotu odveze Křišťálový globus, přijal i přesto, že neustále pracuje. Dokončuje svůj zatím poslední snímek s anglickým názvem The Door (Dveře) v hlavní roli s britskou hvězdou Helen Mirren, příběh o přátelství dvou žen podle novely maďarské spisovatelky Magdy Szabó.

V Karlových Varech jste byl před devíti lety, v roce 2002 s historickým dramatem Na miskách vah. Co se od té doby změnilo?

Poznal jsem nové odstíny lidských povah a natočil tři nové filmy: Božská Julie, Příbuzenstvo a The Door (Dveře). Poslední jmenovaný ale ještě není zcela hotov, takže o něm nemůžu mluvit. Jen prozradím, že se v něm objeví Jiří Menzel.

Režisér Menzel je váš dlouholetý přítel. Před třemi lety jste spolu dokonce oslavili v Budapešti sedmdesátku...

Mám ho moc rád, stejně jako jeho práci. Mám ho rád za to, jaký je. Kéž by toho natočil co nejvíc - dívat se na jeho filmy je pro mě vždycky svátek. Ale je líný, promluvte s ním.

Český život se musí prožít, je nenapodobitelný - a český film má v sobě humor i hlubokou životní filozofii
István Szabó

Kdy pro vás bylo těžší natáčet filmy - za komunismu, nebo teď?

Nejtěžší je vždycky překonat sám sebe, nenechat se ovlivnit ostatními, uchovat si vlastní názor a nepodlehnout tlaku, abyste se podobal ostatním.

A jaký ze snímků, které jste za posledních deset let viděl, považujete za nejlepší?

Napadá mě Dobrou noc a hodně štěstí od George Clooneyho.

Jak poznáte dobrý film?

Když je v něm obsaženo něco, co mi pomáhá žít. Třeba silný obraz, který mi utkví v paměti. Když mi pomůže překonat mé vlastní předsudky a já si díky němu oblíbím nového člověka, nové místo, nahlédnu druhou stranu mince. Když během promítání změním názor. A když to není nuda.

Co máte rád na nás, na Češích?

Český život se musí prožít, je nenapodobitelný - a český film má v sobě humor i hlubokou životní filozofii. Proto je česká kultura nenahraditelná. Mám rád vaše filmy - asi nejvíc Ostře sledované vlaky, Vesničku mou střediskovou, Hoří, má panenko a Intimní osvětlení.

Herci se často zmiňují o tom, jak se jim s vámi výborně pracuje. Ve Varech o tom mluvil třeba Stellan Skarsgård, hlavní hrdina vašeho dramatu Na miskách vah. V čem spočívá vaše tajemství při vedení herců?

Jakou vy máte strategii se svým milencem? Jednoduše ho milujete, nepřemýšlíte o tom, jak a proč. A já miluju herce. Strašně rád se dívám, jak vytvářejí postavu - a oni to vidí. A když jim můžu trošku poradit, když můžu jemně naznačit, že to, co dělají, není třeba úplně dokonalé, jsem úplně nejšťastnější.

Jak zásadní je pro vás pracovat občas v rodném Maďarsku?

Je to pro mě důležité. Za maďarské považuji všechny svoje filmy. Reprezentují duchovní podstatu a zkušenosti, které dovedeme zobrazit a evokovat jen my. Moje zkušenosti jsou zkušenostmi člověka žijícího ve střední Evropě. Hodně jsme toho viděli a prožili, byli jsme svědky proměnlivého postoje našich spoluobčanů, nejrůznějších zvratů charakterů vyprovokovaných historickými událostmi.

A na co se v Karlových Varech nejvíc těšíte?

Těším se, že se uvidím s Menzelem, který sem zaskočí z Prahy. Dáme si červené víno a popovídáme si.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám