Hlavní obsah

Do Varů se vrátí Malkovich, přijede i John Turturro

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Judi Denchové karlovarský festival ohlásil další hvězdné návštěvy. Svůj nový film na západě Čech uvede a Cenu prezidenta festivalu obdrží John Turturro. Oblečení ze své vlastní kolekce představí John Malkovich.

Tisková konference k MFF Karlovy VaryVideo: Novinky

 
Článek

Americký filmový a divadelní herec, režisér a producent John Malkovich, držitel Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z doby před dvěma lety, se vrací na místo činu. Jeho uměleckou všestrannost doloží již pátá kolekce netradičního pánského oblečení značky Technobohemian, kterou Malkovich sám navrhl a kterou na módní přehlídce v rámci karlovarského festivalu předvedou přední čeští herci.

„Technobohemian je pojem, na který jsem narazil v jednom dosud nepublikovaném italském románu, se svolením autora ho použil a doufám, že to je dobré využití,“ říká k tomu sám návrhář. Jeho kolekci prodávají butiky v Holandsku, Itálii, Německu, USA nebo Číně. Malkovich sám v současné době pracuje na návrzích kolekce oblečení pro ženy.

Festival uvede světovou premiéru novinky Johna Turturra

Naopak čistě za filmovými povinnostmi přijede americký herec, scenárista a režisér John Turturro, který se objevil v desítkách filmů všech možných žánrů. Mimo jiné spolupracoval s bratry Coenovými na snímcích Barton Fink, Big Lebowski nebo Bratříčku, kde jsi?, zahrál si i pod Woody Allenem, Robertem Redfordem či Spikem Lee.

Foto: ČTK

John Turturro

Má také dvě ceny z festivalu v Cannes. První za roli ve zmiňovaném Bartonu Finkovi, druhou za režii filmu Mac, dramatu z italsko-americké rodiny padesátých let, kde si zahrála i jeho žena Katherine Borowitz. Ta ho doprovodí také do Karlových Varů, kde bude uvedena světová premiéra jeho nejnovějšího snímku Někde dnes večer. Jde o třetí ze série americko-holandských koprodukcí inspirovaných dílem Theo van Gogha, zavražděného novináře a filmaře.

Turturro má na svém kontě také cenu Emmy za hostování v i u nás známém seriálu Můj přítel Monk. Za přístup k nezávislému filmu byl oceněn na Sundance.

Už ohlášenou projekci restaurované kopie Markety Lazarové, o kterou je zájem v zahraničí i mezi domácími distributory, uvede slovenská herečka Magda Vašáryová. [celá zpráva]

Na úvod Jana Eyerová, na konec Woody Allen

Další, možná nezaslouženě opomíjenou hvězdou festivalu bude Monte Hellman. Kultovní režisér a producent se vrací na MFF Karlovy Vary, aby představil svůj nejnovější film Cesta nikam. Hellman je zařazován k tvůrcům generace tzv. Nového Hollywoodu, k nejznámějším jeho dílům patří existenciální road movie Dvouproudá asfaltka, drama z prostředí kohoutích zápasů Cockfighter a variace na spaghetti western Žena pro dva střelce.

Kromě celého programu byly zveřejněny také snímky, které festival promítne na slavnostní úvod a konec. „Zahajovacím filmem bude druhý snímek Caryho Fukunagy, dobové drama podle stejnojmenného románu Charlotty Brontëové Jana Eyerová, kde si zahrála i Judy Denchová. Ta projekci sama uvede,“ oznámil Novinkám nový umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och. Doplňme, že slavnostní zakončení festivalu obstará Půlnoc v Paříži, česká distribuční premiéra posledního filmu Woodyho Allena.

Foto: Archiv, Právo

Owen Wilson a Rachel McAdamsová v zahajovacím filmu Půlnoc v Paříži.

„Návrh na pařížský film jsem dostal už před pěti lety. Jenže mi chyběl nápad. Věděl jsem, že když Paříž, tak romantický film. Pak mě napadl název: Půlnoc v Paříži. To mi připadlo krásně romantické, ale ještě pořád jsem nevěděl, co by se o té půlnoci mělo stát. A trvalo nějaký čas, než jsem na to přišel,“ popsal Právu zrod filmu sám Allen.

Hlavní soutěž tentokrát bez českého zástupce

Bez českého režisérského jména se letos obejde karlovarská hlavní soutěž. "Není asi nic tajného, že jsme uvažovali o Lidicích nebo o novém filmu Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. Ale programový tým se ani v jednom případě neshodl na jeho uvedení," prozradil Novinkám Karel Och.

Česká republika se tak pouze koprodukčně podílela na slovenském zástupci v hlavní soutěži, filmu Cigán režiséra Martina Šulíka. „Tento film nemá jasnou dramatickou linii, je spíše založený na epizodickém řazení scén, přes které nahlížíme do života jedné romské osady. Vyniká i vynikajícími hereckými výkony neherců,“ představuje Cigána Och.

A zároveň upozorňuje i na některé jiné snímky, které jsou mezi dvanáctkou kandidátů na Křišťálový globus: „Určitě bych zmínil dva německé soutěžní filmy – Neviditelná a Lollipop Monster. Máme i pěkný film jinak hlavně herce Martina Donovana Spoluautor. Je to světová premiéra, příběh newyorského dramatika, který po neúspěchu svých her odjíždí do Los Angeles a po letech se setkává se svým známým z dětství – šedesátníkem, který si prošel vězením, žije s matkou a holduje alkoholu.“

České stopy v soutěži

Výraznější domácí stopa tak zůstala alespoň v soutěži Na východ od Západu, která se letos soustředí hlavně na mladé neokoukané tváře. Naším zástupcem mezi dvanáctkou vybraných je snímek Petra Marka Nic proti ničemu. Vtipně a obratně napsané drama lidí, kteří se rozhodnou založit neziskovou organizaci. Chtějí v ní sdružovat ty, co byli v mládí adoptovaní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Mareček

A český film má svého zástupce i v soutěži dokumentů, kde bude o vavříny bojovat snímek Martina Marečka Pod sluncem tma. „Je o dvojici českých elektrotechniků, kteří se vracejí do Zambie, kde před lety pomáhali instalovat systém osvětlení. A teď zjišťují spoustu závad a nedostatků. Na malých situacích je tu hezky ilustrován rozdíl dvou různých mentalit a míjení různých světů,“ říká Karel Och.

46. ročník MFF Karlovy Vary proběhne od 1. do 9. července letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám