Hlavní obsah

Ve Varech bude mít premiéru restaurovaná Marketa Lazarová

Právo, zbn

Na 2. července tohoto roku přichystal karlovarský festival opravdovou lahůdku. Světovou premiéru digitálně restaurované kopie legendárního filmu Františka Vláčila Marketa Lazarová z roku 1967.

Článek

Na celém projektu má zásadní podíl právě největší český filmový festival, který restaurované poklady světové kinematografie už léta divákům zprostředkovává. Mimo jiné dílo Luchina Viscontiho Gepard nebo snímek Michaela Powella a Emerica Pressburgera Červené střevíčky. Tentokrát se rozhodl zajít ještě dál a aktivně iniciovat restaurování legendárního filmu české historie.

„Rozhodli jsme se napomoci hledání finančních prostředků a oslovili našeho generálního partnera. Je logické, že první volba padla na film, který filmoví historikové a kritici považují za nejdůležitější dílo československé kinematografie za více než sto let její existence – Marketu Lazarovou,“ říká k tomu prezident MFF KV Jiří Bartoška.

Technologický postup zajistí studio UPP

Pro projekt se podařilo získat ministerstvo kultury a Nadaci ČEZ. Na digitalizaci se bude podílet také Národní filmový archív, který podle svého ředitele Vladimíra Opěly dodá duplikační kopii, originální negativ i referenční kopii vyrobenou v šedesátých letech a dohlédne na kvalitu výsledného zpracování.

Technologicky pak zajišťuje proces úpravy filmu studio Universal Production Partners, jedno z největších postprodukčních studií ve střední Evropě, které se už podílelo například na restaurování Dokumentů Jana Špáty, které si mimo jiné odnesly z Českých lvů Cenu ČFTA za audiovizuální počin roku.

Základním předpokladem při restaurování Markety Lazarové má být maximální důraz na zachování autentičnosti původního obrazu i zvuku. To znamená, že do nich nebude zasaženo žádným necitlivým technologickým postupem, který by znamenal jakoukoli změnu výrazu oproti původnímu autorskému záměru. Neměly by být ani překročeny technologické limity doby, ve které bylo dílo vytvořeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám