Hlavní obsah

Janžurová: Světačky by dnes utíkaly z domova důchodců

Právo, Novinky, Lenka Hloušková, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zvláštního uvedení se v pátek na mezinárodním filmovém festivalu dočkala legendární československá komedie Světáci. Uvedly ji tři hlavní představitelky Jiřina Jirásková, Iva Janžurová a Jiřina Bohdalová. A co by se podle Janžurové dělo se světačkami dnes? Nejspíš by byly na útěku z domova důchodců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková a Iva Janžurová při společném setkání ve Varech.

Článek

Nejdojemněji slavnostní uvedení filmu v Karlovarském městském divadle prožívala právě Janžurová. Na pódiu si občas setřela z očí slzy.

Krátce před tím se novinářům svěřila, že už jen myslet na velké herce, kteří sehráli protějšky třem gráciím české kinematografie - jak je záhy nazval festivalový prezident Jiří Bartoška - znamená plakat. „Hodně nám chybějí,“ shrnula.

A jak by podle ní vypadal příběh po více než čtyřiceti letech? „Viděla bych tři dámy, co utíkají z domova důchodců a rozhodnou se, že pro ně ještě nic neskončilo,“ líčila už s úsměvem. Janžurová přiznala, že se s kolegyněmi viděly po delším čase, ale o to lépe si popovídaly.

Na zcela jinou notu byly na uvedení komedie naladěné zbylé dámy. Bohdalová s Jiráskovou neustále na pódiu žertovaly. Druhá jmenovaná například při potlesku diváků ve stoje pošeptala: „Vidíš, jak mě milují?“ Pak si vzájemně vyznaly lásku. „Ta má je taková tichá,“ smála se potutelně Bohdalová.

V nadsázce pokračoval i Bartoška, který hvězdy uváděl. Shrnul, že ač se o věku žen nemluví, triumvirátu bude dohromady už 232 let. „Po zhlédnutí filmu ale uvidíte, že holky nezestárly ani o minutu,“ dodal s tím, že vzhledem ke složení hostů si dovolil komedii přejmenovat na Světačky. „Snad nás nebudou žalovat z OSA (pozn. Ochranný svaz autorský),“ podumal přímo na jevišti.

Tříhodinové povídaní u nealka

Den před zvláštním uvedením se protagonistky snímku sešly i v Grandhotelu Pupp, kde jsou ubytovány. „Přišly si společně posedět do V. I. P. Zlatého salónku,“ prozradil vedoucí stravování v GH Pupp Richard Lhoták.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Iva Janžurová, Jiřina Jirásková a Jiřina Bohdalová na karlovarském festivalu.

„Vidět je všechny tři pohromadě bylo opravdové potěšení. Film Světáci má naše generace strašně ráda a kdykoliv mám příležitost a někdo ho dávají, tak se dívám. V tom filmu opravdu excelovaly,“ poznamenal. „Seděly a povídaly si u kávy, čaje a minerálky skoro tři hodiny. Opravdu to byla radost je takhle vidět. V duchu se mi opakovaly některé scény z filmu,“ dodal Lhoták.

Reklama

Výběr článků

Načítám