Hlavní obsah

Co dělal Hitler v Hollywoodu?

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenhle název filmu rozhodně zaujme. Hitler v Hollywoodu (Hitler à Hollywood). I s tím pracuje ve svém fiktivním dokumentu, který uvede v hlavní soutěži MFF Karlovy Vary, Frédéric Sojcher, belgický filmový teoretik a dokumentarista.

Článek

Sojcher s nadsázkou vypráví příběh dokumentaristy, jenž se spolu s herečkou Marií de Medeiros vydává po stopě po druhé světové válce zmizelého režiséra Luise Aramchecka. Snaží se tak splnit přání legendy francouzské kinematografie Micheline Presleové, herečky, kterou znal na konci čtyřicátých let každý Francouz a která si ve dvou snímcích tajemného režiséra sama zahrála.

Během pátrání se hrdinové ocitnou v Paříži, Benátkách, Berlíně, Bruselu, Cannes nebo Londýně. Jenže postupem času se z naháněčů stanou pronásledovanými. Zjistí totiž, že Aramcheck byl odpůrcem amerických filmových produkcí a chtěl v Evropě, pod heslem „Zničit Hollywood!“, vybudovat konkurenční studio. Tenhle nápad se kdysi ani teď nelíbí CIA, tím méně mocným korporacím.

Celý film, kde si většina účinkujících zahrála sama sebe (nechybí přední režiséři Wim Wenders nebo Emir Kusturica), je jakýmsi manifestem evropské kinematografie. Nejen svým protihollywoodským obsahem, ale i formálně zajímavou prací s barvami se snaží vymezit proti většinu trhu ovládající zámořské produkci. A nezapomíná ani na humor. Navíc si při jeho sledování nikdy nemůžete být jisti, co všechno je pravda a co mystifikace.

Snímek bude mít ve Varech světovou premiéru.

Hitler v Hollywoodu

Hitler v Hollywoodu Belgie, Francie, Itálie 2010, 85 min.

Hitler v Hollywoodu Belgie, Francie, Itálie 2010, 85 min. Režie: Frédéric Sojcher,

hrají: Maria de Medeiros, Micheline Presleová, Wim Willaert aj.

Reklama

Související články

Karlovarský glóbus chce i matka Tereza

Sugestivní hudba, vyprávění pozpátku, vynikající kamera a pro některé diváky a divačky i odřezaná hlava jsou hlavní devízy polského filmu Matka Tereza od koček...

Výběr článků

Načítám