Hlavní obsah

Vítěz z Cannes přijel do Varů s bodyguardem

Novinky, Zbyněk Vlasák, Festivalový deník, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Michael Haneke nosil v hlavě námět na film Bílá stuha (Das weisse Band), vítěze Zlaté palmy z Cannes, přes deset let. „Chtěl jsem ukázat příběh dětí, kterým vtloukají do hlavy jasně dané hodnoty, a způsob, kterým ony na ně reagují,“ prohlásil rakouský režisér na francouzském festivalu. Snímek přiletěl do Česka s bodyguardem.

Článek

Přes cestu kdosi natáhl drát, někdo svázal a zbil baronova syna. Kdo tyhle zvrácenosti provádí? A jaký má motiv?

První světová válka je daleko, protestantská vesnice na severu Německa se topí v klidu. Věci drží pevně v rukou místní pastor, který svých sedm dětí vychovává tvrdými metodami. Právě jeho potomci jsou ale příčinou všech problémů.

Původně se film měl jmenovat Pravá ruka Boha. „Ty děti mají pocit, že jsou takovou jeho pravou rukou, že rozumí božím zákonům a důsledně trestají všechny, kteří je nevyznávají. Podobným způsobem vzniká terorismus,“ uvedl Haneke.

Ochranka v kabině 

Karlovarský festival si Bílou stuhu vyhlédl už v Cannes. Jenže nabízená kopie měla na obranu proti pirátům bezpečnostní klíč a navíc se mohla promítat jen na speciálním zařízení v konkrétní čas.

Nakonec se naštěstí dohodl kompromis. Film byl převeden na standardní formát a ve Varech ho bude doprovázet bodyguard.

Ten bude jej bude dokonce hlídat v promítací kabině, aby z něho nebyla pořízena kopie.

Nad ostražitostí kroutila hlavou i umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová:  „To si náš festival ale pletou s nějakým jiným, protože u nás nikdy ke kopírování nedošlo."  

Reklama

Výběr článků

Načítám