Hlavní obsah

V nových znělkách na festivalu v Karlových Varech hraje Menzel i García

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně obměňované znělky karlovarského festivalu byly léta jeho populárním poznávacím znamením. Loni však odstartoval režisér Ivan Zachariáš dlouhodobou kolekci, v níž je spojovacím prvkem malý vtipný příběh Křišťálového glóbu, respektive jeho osud v rukou laureátů ocenění za mimořádný přínos světové kinematografii. Letos se v nových znělkách objeví Jiří Manzel i Andy García.

Článek

Novinka se výtečně ujala, diváci po celý festival probírali, jestli je víc baví ta s Věrou Chytilovou, Milošem Formanem, Dannym DeVitem či Harveyem Keitelem.

„Jsme moc rádi, že vytváříme novou skupinu přátel festivalu – významných světových filmařských osobností, které se stávají ústředními postavami našich znělek. Tyto role přijímají naprosto nezištně a pro nás je jejich vstřícnost výrazem toho, že mají k festivalu přátelské vazby,“ říká k tomu prezident festivalu Jiří Bartoška.

S Garcíou točili minulý týden

Již od 3. července budou diváci vídat i dva nové mikropříběhy – v jednom hraje držitel Oscara a laureát čestné karlovarské ceny z roku 2003 režisér Jiří Menzel, v druhém americký herec, režisér a producent Andy García, který byl oceněn v roce 2006.

S Menzelem točil režisér Martin Krejčí, s Garcíou teprve minulý týden v Los Angeles Ivan Zachariáš.

„Letos jsme měli výhodu v těch čtyřech hotových znělkách, protože nově oslovení laureáti si mohli udělat přesnou představu, jak by měl výsledek vypadat,“ řekl Právu ředitel festivalu Kryštof Mucha, který se natáčení v USA zúčastnil a vyprávěl o něm.

„S Andym Garcíou jsme poměrně dlouho konzultovali konečnou podobu příběhu, on sám přicházel s různými nápady a variantami. Točilo se v Los Angeles, měli jsme k dispozici jeden natáčecí den, který jsme ani celý nevyužili, a Andy si na natáčení přinesl vlastní kostým i s náhradní košilí – prý kdyby se ta první úplně nehodila.“

Bylo mu ctí, hrát ve filmových znělkách

A jaké to bylo setkání? „Navštívili jsme ho v kanceláři a je to velmi zvláštní pocit, když vás takový člověk pouští do svého světa. Ocitnete se mezi fotografiemi z natáčení Kmotra či Dannyho parťáků i mezi množstvím cen a uvědomíte si, jak velká je to hvězda," popisoval setkání Mucha.

"Uvítal nás s tím, že jsme tu doslova na poslední chvíli, protože festival přece musí každou chvíli začínat. Asi nejpříjemnější bylo, že se netajil tím, jakou ctí je pro něj být v tak dobré společnosti, jakou tvoří držitelé Křišťálových glóbů v našich znělkách,“ dodal Mucha.

Reklama

Výběr článků

Načítám