Hlavní obsah

Zneužívání dávek je fake news. Sloupek Apoleny Rychlíkové

Právo, Apolena Rychlíková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno ze stěžejních témat české politiky je už více než deset let údajné zneužívání sociálních dávek. Co na tom, že to z makroekonomického hlediska nedává smysl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Apolena Rychlíková (1989) je dokumentaristka, publicistka a držitelka letošní Novinářské křepelky.

Článek

Na „dávky“, jak se zjednodušeně říká, sice ministerstvo práce a sociálních věcí vydává poměrně velkou částku. 77 procent z ní – více než 535 miliard – ovšem zabírají důchody, které se jednoduše vyplácet musí. Podobně jako rodičovská a další příspěvky na péči nebo nemocenská.

Tyto dávky však samozřejmě politici a část médií, která se narativem „zneužívání“ nechala ovlivnit, nemyslí. Když mluví o lidech, kteří kdysi v nultých letech dostali nálepku „nepřizpůsobiví“, poukazují na částky vyplácené těm nejchudším: pomoc v hmotné nouzi (ta přitom tvoří výdaj necelých šest miliard ročně), podporu v nezaměstnanosti (patnáct a půl miliardy) i příspěvek a doplatek na bydlení (dohromady něco přes devět miliard).

Šetření zveřejněná v poslední Zprávě o vyloučení z bydlení nicméně ukázala, že zrovna příspěvek na bydlení čerpá v Česku pouze malá část těch, kteří by na tuto státní pomoc jinak měli nárok. O zneužívání tedy nemůže být řeč.

Dávky na bydlení dnes tvoří jednu z posledních instancí státní politiky v této oblasti. Stát se jinak na zajišťování jednoho ze základních pilířů důstojného života – tedy existence domova – úplně vykašlal. Místo toho de facto pronajímatelům a zaměstnavatelům subvencuje vysoké nájmy a nízké mzdy: což je absurdní, a dobrá strategie sociálního bydlení by byla určitě efektivnější.

Sloupek Apoleny Rychlíkové: Když zmizí stát

SALON

I tak ale tento příspěvek pobírá pouhá třetina lidí, kteří by ho pobírat mohli. Přičemž ceny za bydlení ve městech stále raketově rostou, a tudíž rychle přibývá i těch, kteří mají na pomoc nárok. V případě seniorů a seniorek, kteří jsou dnes, zvlášť pokud jim zemře partner, krizí bydlení zasaženi velmi tvrdě, pobírá příspěvek jen každý pátý, který by ho pobírat mohl.

Proč si o tuto dávku lidé neříkají? Vedle nedostatečné informovanosti zde velkou roli hraje právě i stigmatizace, která se k dávkám váže a kterou – coby účinný nástroj na polarizaci společnosti a konstruování vnitřních nepřátel – vytvořili politici a spolu s nimi i část médií. Dodnes tento narativ funguje, ačkoli je vylhaný a slouží jen k posilování nenávistných tendencí vůči chudým a potřebným.

Reklama

Související články

Sloupek Apoleny Rychlíkové: Když zmizí stát

„Já bych byl vlastně rád, kdyby se aspoň v období pandemie ten stát choval, jak má,“ povzdechl si kamarád u ohně chvíli poté, co jsme mluvili o absolutně...

Výběr článků

Načítám