Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Tereza Matějčková a Nikola Ivanov o spánku

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 21. července 2022

Článek

● To nejlepší ze salonní diskuse (která proběhla na veletrhu Svět knihy) mezi filosofkou Terezou Matějčkovou a intermediálním umělcem Nikolou Ivanovem na téma spánku a jeho společenských souvislostí; spíme méně a méně proto, že bdít chceme, anebo protože nás ve spánku omezuje kapitalismus či modernita?

● Rozhovor s québeckým režisérem Denisem Côtém nad jeho snímkem Takové to léto, který byl uveden na karlovarském festivalu; proč jsou francouzští Kanaďané prudérnější než Francouzi, jak se muži natáčí film o ženské sexualitě a proč kinematografie nemůže být „doktorem od záchranky“ nabízejícím jednoznačná řešení?

● Rozhovor s islandským režisérem Hlynurem Pálmasonem nad jeho filmem Zapomenutá země, rovněž uvedeným ve Varech; jak se vyvíjí vztah mezi Islandem a jeho někdejším kolonizátorem Dánskem, jaké to je natáčet aktivní sopku, proč je vůně rozžhavené lávy tou nejkrásnější na světě a v čem se vyplatí dělat věci pomalu?

Foto: KVIFF

Z filmu Zapomenutá země (2022)

● Sloupek Apoleny Rychlíkové o televizním seriálu Rozhovory s přáteli podle stejnojmenného románu Sally Rooneyové; proč se tato irská prozaička stala unikátním hlasem zastupujícím generaci mileniálů a jak se ve zdánlivě apolitických příbězích o mezilidských vztazích projevují politická témata?

● Krátké glosy Jakuba Šofara o dvou nových překladových knihách: jsou to román Kariho Hotakainena Příběh a monografie Joanny Williamsové Akademické svobody ve věku konformity

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám