Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jiří Přibáň o Evropě probuzené válkou

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 17. března 2022

Článek

● Esej právního filosofa Jiřího Přibáně o tom, jak ruská agrese na Ukrajině probudila Evropu; proč Putinovo zdůvodnění války denacifikací vstoupí do dějin propagandy jako jeden z nejpitomějších ideologických manévrů, jak Německo politicky dospělo a jak Evropská unie rozpoznala svou ekonomickou moc?

● Esej právníka Jana Géryka, který se ptá, zda je pocit intenzivní vitality, co dnes při podpoře bojujících Ukrajinců zažíváme, nutně spjat s válečnými konflikty či přírodními katastrofami, a jestli by se například evropský Zelený úděl nemohl stát jakousi „morální obdobou války“

● Sloupek Apoleny Rychlíkové o uprchlících z Ukrajiny; proč neexistuje nic jako „ideální uprchlík“, proč bychom neměli zapomínat ani na lidi prchající z Běloruska či Ruska a proč je naším prvořadým úkolem empatie, respekt a pochopení?

Foto: Marta Režová

Bianca Bellová

● Recenzi Ladislava Nagye na román Bianky Bellové Ostrov, který vyjde příští týden na Velký knižní čtvrtek; v čem může autorčina nová kniha překvapit čtenáře jejích knih předchozích, jak se Bellové podařilo celý ten labyrint příběhů vystavět a co tu spojuje západní a orientální svět?

● Pozvánku na autorská čtení tvůrců nominovaných na ceny Magnesia Litera

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám