Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jiří Přibáň k desátému výročí úmrtí Václava Havla

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 16. prosince 2021

Článek

● Esej právního filosofa Jiřího Přibáně k desátému výročí úmrtí Václava Havla; čím věta „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“ odkrývá vnitřní paradoxy politiky, jakou roli v Havlově díle hraje „antipolitická politika“ a proč se vždycky vyplatí podezíravost ke slovům?

● Rozhovor Ondřeje Slačálka s polským sociologem a kulturologem Janem Sowou; proč představují periferní země včetně Polska „tmářskou avantgardu“ vývoje Západu, v čem selhala polská opozice, co je hlavním problémem konceptu levicového populismu a proč je potíž, že současná levice nemá utopii?

● Upravenou verzi předmluvy ekologické ekonomky Nadi Johanisové k českému vydání knihy E. F. Schumachera Malé je milé; jak by vypadala „buddhistická ekonomie“, které by záleželo na lidech a přírodě, je ekonomický růst slučitelný s dlouhodobým přežitím naší civilizace a v čem všem kniha, vydaná poprvé roku 1973, předběhla svou dobu?

Foto: archív Nadi Johanisové

Naďa Johanisová

● Sloupek Štěpána Kučery o knížce Markéty Pilátové a Marka Ždánského Gorilí táta v Africe; jak nejlépe ochránit primáty v antropocénním světě a proč jsou ve vztahu ke smrti gorily v divočině „lidštější“ než gorily v zoologických zahradách?

● Krátké glosy o dvou knihách; jsou to ilustrované vydání Tyranie Timothyho Snydera a román Simony Bohaté Klikař Beny

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám