Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jak se rozvíjí vztah umění a umělé inteligence?

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 5. srpna 2021

Článek

● Rozhovor s česko-argentinským výtvarníkem Federikem Díazem o vztahu umění a umělé inteligence; jak moderní technologie ovlivní budoucnost lidského života, práce i umělecké tvorby a dokážeme přijmout pokles důležitosti člověka v řízení společnosti?

● Recenzi Evy Klíčové na knihu Johna Careyho Intelektuálové a masy. Pýcha a předsudky v kruzích literární inteligence 1880-1939; jak se slavní modernističtí spisovatelé snažili vyloučit masy z kulturního života a jak na ně v tomto ohledu navazují někteří současní čeští literáti?

Foto: Libor Galia

Eva Klíčová (1977) je literární kritička, redaktorka časopisu Host.

● Sloupek Jiřího Přibáně o vzpomínkové knize Karla Hvížďaly Věta jako povolání; kde se formují profesní etika i úkoly novináře a publicisty, co je dnes „povoláním vět“ a proč je kultura naším stále se proměňujícím mediálním sebeobrazem?

● Reportážní esej Jana Géryka z Letní filosofické školy; jak se v tomto otevřeném setkání zájemců o vědění snoubí práce, myšlení a diskuse a v čem tento „osvobozený dialog“ může inspirovat běžný provoz na současných univerzitách?

● Recenzi Jana Lukavce na knihu Martina M. Šimečky Tělesná výchova. Úvahy běžce, plavce, tenisty a jezdce na koni o pohybu, těle a mysli; čím se sport může přiblížit mystice, jak se lze při tělesném cvičení „dotknout evoluce“ a v čem Šimečka narušuje stereotypy o intelektuálech?

● Krátké glosy o dvou nových knihách; jsou to Příběh československé psychologie 1 od editorů Iva Čermáka a Radovana Šikla a próza Jaroslava Žily Ptáci

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám