Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Esej Václava Bělohradského o přeludech naší řeči i povídka Lucie Faulerové

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 15. července 2021

Článek

● Esej filosofa Václava Bělohradského o přeludech naší řeči; proč se v lidských dějinách střídají řečové režimy přetížení a odbřemenění, modernosti a postmodernosti, a jak vůbec smysluplně žít a vyjadřovat se v režimu řeči, který trpí bipolární poruchou?

● Povídku čerstvé držitelky Ceny Evropské unie za literaturu Lucie Faulerové, napsanou pro salonní cyklus „povídek na doma“; jak to vypadá, když se domovský prostor vlastního těla stane neznámou zemí, v níž se najednou zjeví Rhett Butler a Scarlett O’Harová?

● Recenzi Štěpána Kučery na knihu Miroslava Bárty Sedm zákonů; jaké jsou podle známého egyptologa a archeologa obecné zákonitosti vzniku a zániku komplexních civilizací a proč je těžké takové zákonitosti aplikovat na bolestně živou současnost?

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Archeolog a egyptolog Miroslav Bárta

● Sloupek Štefana Švece o slovenském arcibiskupovi Jánu Oroschovi a jeho boji proti LGBT hnutí; proč by při důsledném uplatnění Oroschových argumentů mohli kněžskou službu vykonávat jenom transgender lidé a ženy?

● Krátkou pozvánku na Měsíc autorského čtení, největší středoevropský literární festival, kde se můžete potkat i s řadou salonních autorů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám