Hlavní obsah

Výběr Salonu (Pražský divadelní festival německého jazyka): Desatero přikázání, Nekonečný žert, Richard III.

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním výběru Salonu jsme se zaměřili na Pražský divadelní festival neměckého jazyka, který začne tuto neděli. Z programu jsme vybrali hned tři pozoruhodné inscenace.

Foto: Arno Declair

Z inscenace Thomase Ostermeiera Richard III.

Článek

Desatero přikázání 

Foto: lupispuma.com/Volkstheater

Volkstheater Wien: Desatero přikázání

Pražský divadelní festival německého jazyka letos zahájí inscenace vídeňského Volkstheateru v režii Stephana Kimmiga, vycházející z díla polského filmaře Krzysztofa Kieślowského. „Krádež, cizoložství, touha po majetku, falešná výpověď, vražda… V každém z deseti příběhů ze skutečného života dojde k závažnému porušení jednoho z biblických přikázání. Ta se přitom zmiňují jen málokdy a nikdo na ně nemyslí. Režisérem je tu vždycky náhoda, v tragických i komických situacích,“ říká o inscenaci ředitelka festivalu Jitka Jílková. (neděle 18. 11. od 20.00, Divadlo na Vinohradech)

Nekonečný žert

Foto: David Baltzer/Agentur Zenit

Thorsten Lensing: Nekonečný žert

Jevištní adaptace románu Nekonečný žert Davida Fostera Wallace, kterou režijně uchopil Thorsten Lensing. „Wallacův román je pokusem popsat na tisíci stranách současný svět beze snahy o jeho jednotný výklad. Tragické i komické figury panikaří, jsou nevypočitatelné a je toho na ně prostě moc, trpí depresemi, závislostí na alkoholu, sexu nebo lécích proti bolesti. Zároveň se ovšem nikdy nevzdávají, bojují proti soustavnému pocitu, že uvízly v temném vnitřním světě,“ říká za festival koordinátorka překladů Štěpánka Kudrnáčová. (sobota 24. 11. od 19.00, neděle 25. 11. od 15.00, Nová scéna ND)

Richard III.

Foto: Arno Declair

Schaubühne Berlin: Richard III.

Festival zakončí inscenace Thomase Ostermeiera Richard III. s Larsem Eidingerem a dalšími herci berlínské Schaubühne. „Ani triumf vykoupený smrtí nepřátel, spojenců a příbuzných neutiší u hrbatého a kulhajícího Richarda III. pocit ublížení z toho, co mu způsobila příroda. Sám na vrcholu anglického království, zbaven všech protivníků, nakonec obrací svou zlost proti svému skutečnému nepříteli – proti sobě samému,“ komentuje adaptaci Shakespearovy tragédie šéfdramaturg přehlídky Petr Štědroň. (pátek 30. 11. od 20.00, sobota 1. 12. od 18.00, Stavovské divadlo)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám