Hlavní obsah

Vtip dokupte samostatně. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál víc věcí, které si koupíme, nefunguje. Ne že by byly špatně vyrobené. Jen nejsou kompletní. Musíte si k nim pořídit další věci, a teprve pak se dají použít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Že se prodává nefunkční drobná elektronika, jsem si zvykl dávno. Přináší to roztomilé výjevy u vánočního stromku. Vytoužené vnouče, naděje rodu, kvůli níž se celé Vánoce organizují, najde pod kanadskou jedlí největší krabici s nejúžasnější samohybnou hračkou, nadšeně ji rozbalí, čtvrt hodiny hýká blahem, načež zjistí, že to nejezdí. Balení neobsahuje baterie. Před rodinou leží vyhlídka na první a druhý svátek vánoční se zavřenými obchody. Situace k nezaplacení.

Nedávno jsem kupoval na chalupu vanu. Nožičky a sifon je ovšem třeba dokoupit zvlášť. Netuším, k čemu je vana bez nožiček a sifonu. Možná se v ní dá na podlaze houpat zleva doprava. Zvykám si, že k iPhonu už nedostanu nabíječku a ve směsi na pečení chleba chybí droždí. V krabici s dvoupásmovým přístupovým wi-fi bodem UBNT UNIFI U6-LITE podle popisku nenajdete POE adaptér. Ať je to cokoliv, není to tam.

Měl jsem za to, že nutné díly se z kompletních výrobků odstraňují kvůli ceně. Vana bez nožiček vypadne z vyhledávání levnější, při koupi jste rádi, že jste udělali kauf, a bez problémů si připlatíte za trojnásobně napálené nožičky. Ale není to tak. Neúplné dostanete i fakt drahé vany.

Ženy na mostech. Sloupek Štefana Švece

SALON

Nekompletní výrobky tak mají nejspíš stimulovat naši kutilskou vášeň. Ne každý obchod může být IKEA, aby vám dodal uspokojení tím, že imbusem sešroubujete dvě dřevotřískové desky. E-shopy proto umožňují skládat věci online. Vana na jednom místě, nožičky jinde, a hned tu máme celek, zdánlivě díky svému úsilí. Puzzle pro dospělé.

Protože obchod s nekompletností roste, měla by se ho chopit i literatura. Dovedu si představit elektronické romány, k nimž si musíte přikoupit jména hlavních hrdinů. Povídky, u kterých si čtenář smí vybrat konec ve třech variantách coby související příslušenství. Nebo básně, jež se rozdělí do veršů teprve po aplikaci zvláštního, samostatně prodejného gelu. Koneckonců ani tento sloupek neobsahuje pointu. Redakce si ji může k textu přiobjednat zvlášť ve zvýhodněném balíčku.

Reklama

Související témata:

Související články

Protipříběhy. Sloupek Štefana Švece

Válka budí bestie, a čím déle bude pokračovat, tím častěji se z vojáků budou stávat zrůdy, větší a větší. Ve videích z TikToku a Telegramu vidíme na blátě...

Ženy na mostech. Sloupek Štefana Švece

Jednou z těch nejkouzelnějších vlastností lidstva je jeho divnost. Příklady sbírám už roky a vím, že se nikdy nedoberu ani zlomku toho, co bych nasbírat mohl....

Výběr článků

Načítám