Hlavní obsah

Štěpán Kučera: Pánové, platit!

Právo, Štěpán Kučera, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Novinář si fakt neříkám, ale čekám tak nějak, že když poprosím o recenzní výtisk nebo pdf, neřekne mi ten člověk – a to si to nemůžete koupit? Ne, to si kurva nemůžu koupit. Přece je to spíš novinařina než koníček a rád bych si s ní vydělal aspoň na chleba. Díky,“ svěřil se Facebooku mladý básník, který připravuje pro alternativní rozhlasovou stanici pořad o literatuře. Dvacet jedna jeho přátel, vesměs lidí od fochu, vyjádřilo svůj lajk a někteří přidali i komentář.

Foto: Petr Horník, Právo

Štěpán Kučera

Článek

První si odplivl, že takové doprošování z duše nesnáší a že je to nedůstojné pro obě strany. Druhá dodala, že prý dokonce existuje nakladatelství, jež si samo vybírá, kterým médiím recenzní výtisky pošle. První chytil novou slinu, že ho takové jednání neba a že takové subjekty je třeba IGNORE. Třetí napsala, že recenzní výtisk považuje za součást svého honoráře (smajlík).

A celé to shrnul čtvrtý: „Hele, na to existuje jediná odpověď: ‚Bohužel si nemohu Vaši knihu koupit, protože za rozšíření povědomí o Vaší práci dostanu tak maximálně pár korun.  Ale viděl bych řešení, Vy mi neposkytnete výtisk, já s Váma neudělám rozhovor a Vy neprodáte o tisíce výtisků navíc. Sice na tom proděláme oba, ale já jen zhruba 500 korun, Vy pravděpodobně desítky tisíc.‘“

Jeho komentář olajkovali tři diskutující včetně mladého básníka, takže i on zřejmě věří, že prezentace knihy v alternativním rozhlasovém pořadu zvýší její prodej o tisíce výtisků.

Nejdřív mě ten souhlasný mnohohlas trochu zmátl. Napadaly mě otázky jako: Proč by musel nakladatel dávat knížku každému, kdo si o ni řekne, zvláště dneska, kdy je každý bloger tak trochu novinářem? Vzhledem k tomu, že rozdávání recenzních výtisků bývá ujednání výhodné pro obě strany, proč by z něj nakladatel nemohl beze studu odstoupit, když získá pocit, že už to pro něj výhodné není? Proč by si měli novináři osobovat nějaké bezpodmínečné nároky jenom proto, že jsou novináři? Ale pak mi ten zmatek vynahradila chvilková představa snového světa, v němž by literární kritici psali jenom o knížkách, které si sami koupí. To by bylo krásné ticho. A vážilo by se každé slovo a všichni by si dobře rozmysleli, koho natřou.

A povědomí o dobrých knížkách by se dál šířilo mezi lidmi po hospodách, jako doteď.

Poznámka editora Salonu: Velmi doufám, že nám bez ohledu na tento sloupek budou nakladatelé své výtisky posílat i nadále.

Reklama

Související témata:

Související články

Štěpán Kučera: Nervózní řidiči

Ulice Lopatecká a Na Lysině leží v samém srdci Podolí. Můžete se tu kochat prvorepublikovou vilovou zástavbou, kvetoucími kaštany a lípami i malým hřbitůvkem...

Štěpán Kučera: Kolumbovo kolo

Když Evropan jede do Ameriky, vybaví se různými představami, které mu následně umožní vyměnit prvotní kulturní šok za šok z toho, že vlastně žádný šok...

Štěpán Kučera: Chvála odboček

Letos sedmdesátiletý Martin Scorsese proslul jako kronikář New Yorku, jeho špinavých ulic, taxikářů, zuřících býků, mafiánů a dalších postav „malé Itálie“;...

Výběr článků

Načítám