Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Rodičovská tabu

Právo, Štefan Švec, SALON

Mít dítě, případně víc kusů dítětů, je jedna z nejhezčích lidských zkušeností. Všeobecně se to ví. Co se všeobecně neví, je strach, který vás přepadne hned, jak toho nekoordinovaného trpaslíka přeberete do náručí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Vlastně ne strach. Celý vějíř strachů, kterých se už nezbavíte a o kterých se nemluví ani s ostatními rodiči. Nesluší se to. Jsou moc hluboko a odkrýváte jimi moc otevřené rány.

O jakých démonech to mluvíme? Tak jen pár namátkou: Základní je strach, že vaše dítě neobstojí. Že se začne chovat jako idiot a dokáže tím, jaký jste mizerný rodič. Že bude ošklivé, zlé nebo geneticky vadné. Strach, že zůstane samo a bude nešťastné. Že samo od sebe není dost dobré, že je horší než ostatní děti. Strach, že bude mít průšvih ve škole a vy to budete muset řešit. Strach, že bude pitomě vychovávat své vlastní potomky.

Pak tu máme strach, že mu zničíte život. Strach, že mu moc uhlazujete cestu. Že ho málo chválíte a že ho chválíte příliš. Strach, že mu nerozumíte. Strach, že nepoznáte, co ho trápí. Že vám něco důležitého neříká. Že mu nevěnujete dost času. Že ho moc řešíte a utíká vám život. Strach, že umřete dřív, než bude dost samostatné.

Půvabně sobecký je strach, že pro něj brzy nebudete důležití. Strach, že se už nebude chtít mazlit a usínat s vámi. Že jste dávno trapní. Že všechny zkušenosti, které jste nasbírali, odmítne slyšet. Že vás bude nenávidět. Že na vás zapomene. Strach, že odejde z domu. Strach, že neodejde z domu.

Králem strachů je samozřejmě ten, že mu někdo ublíží a vy ho neochráníte. Strach, že do stane nevyléčitelnou nemoc. Strach, že se ztratí. Že se zabije. Že ho někdo zabije. Že ho vy zabijete. Strach, že umře dřív než vy, před vámi, s vámi, bez vás.

Tabustrachy týkající se dětí bychom mohli vypočítávat ještě patnáct sloupků. Na každý z nich, snad kromě naposled zmíněných, existují celé zásobníky instantních odpovědí. Jakýkoli trotl z Facebooku vás díky nim snadno odstřelí jako špatné rodiče už proto, že v sobě ty strachy máte. To ale neznamená, že neexistují. Strašily vždycky, jenže posedlost dětmi a rodičovstvím v posledních desetiletích je dost vyšponovala. Bylo by načase místo spousty knih o tom, jak vychovávat děti, napsat pár svazků, jak nezešílet hrůzou z rodičovství. A to přesto, že pořád platí, že mít dítě, případně víc kusů dítětů, je jedna z nejhezčích lidských zkušeností.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Rovnou odstřelit

Nevím, kde se to vzalo, ale je toho plný vzduch. Přemýšlení typu „udělal blbinu, měl by skončit“. Marek Eben plácne ve StarDance hloupou lichotku – a už patří...

Sloupek Štefana Švece: Kulturní války

Namoutě kutě. Viděl jsem lidi, co chtěli shodit sochu bojovníka proti Hitlerovi, protože páchal i zločiny (Koněv), jak zuřivě odmítají shození sochy bojovníka...

Výběr článků

Načítám