Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Kulturní války

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Namoutě kutě. Viděl jsem lidi, co chtěli shodit sochu bojovníka proti Hitlerovi, protože páchal i zločiny (Koněv), jak zuřivě odmítají shození sochy bojovníka proti Hitlerovi, přestože páchal i zločiny (Churchill).

Foto: Novinky

Posprejovaná socha Churchilla v Praze

Článek

Viděl jsem šik pokrokových facebookových mužů, kteří kudy chodili, tudy vzletně deklamovali, že by ženy měly být víc slyšet – zvlášť v tom, co se jich bytostně týká. Když pak jedna žena (J. K. Rowlingová) promluvila o ženství, tentýž šik feministů o ní důrazně vyhlásil, že na to nemá právo a měla by mlčet.

Viděl jsem odpůrce netolerantního komunismu plivat na filozofickou fakultu, protože se odvážila nevyvěsit jejich prapor, ale prapor trochu jiný. A odpůrce tupého komunismu nadávat na Apolenu Rychlíkovou podle titulku rozhovoru, který si vůbec nepřečetli.

Viděl jsem české postkolonialisty, pukající vlastní ctností, tvrdit, že mluvit o barvě pleti je automaticky rasismus. A k tomu připnout hashtag #blacklivesmatter. Viděl jsem tlupičky nácků a polonácků hrdě sdílet heslo All Lives Matter, jako by měli pocit, že tím popírají Black Lives Matter, protože pravděpodobně neumějí číst. A viděl jsem obránce dobra, kterým zní heslo Na všech životech záleží rasisticky.

Viděl jsem lidi, kteří při upozornění na nespravedlnost okamžitě odpovídají „Jsem zvědavý, jestli se ozvete i proti té opačné nespravedlnosti“ a za pět minut někde jinde někoho obviní z whataboutismu.

Viděl jsem brněnské kriminálníky s transparentem podporujícím americké cajty, kteří by je při první příležitosti poslali stavět silnice do privátních trestnic.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Viděl jsem mladíčky, co se zrovna vrátili ze tří měsíců na Erasmu v Grimsby, jak básní o „západním civilizovaném kontextu“ a tváří se, jako by právě vymysleli angličtinu. Vysvětlovali jiným lidem, kteří mají se Západem denní vazby už dvacet let, že jsou čeští strejci, s nimiž se nedá mluvit na úrovni doby.

Viděl jsem české kulturní války – tohle je sbírka jen za poslední měsíc. Ne, nemá to znamenat, že pravda je vždy uprostřed. Sám jsem proti boření pomníků, pro právo Rowlingové psát, co chce, i pro to, že na černých životech záleží. Jenom se divím, že dovednost nepopírat sám sebe a vlastní principy se z debat zřejmě nadobro vytratila. Jako by veřejná diskuse, věc pro demokracii nezbytná, zůstávala přitažlivá už opravdu jen pro kretény.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Rovnou odstřelit

Nevím, kde se to vzalo, ale je toho plný vzduch. Přemýšlení typu „udělal blbinu, měl by skončit“. Marek Eben plácne ve StarDance hloupou lichotku – a už patří...

Výběr článků

Načítám