Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Rovnou odstřelit

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevím, kde se to vzalo, ale je toho plný vzduch. Přemýšlení typu „udělal blbinu, měl by skončit“. Marek Eben plácne ve StarDance hloupou lichotku – a už patří do starého železa. Nobelista Tim Hunt udělá na konferenci vtip o ženách v laboratoři – a než přiletí z konference domů, nemá práci.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Eben a Tereza Kostková

Článek

Chyba, většinou navíc diskutabilní a existující pouze pro část veřejnosti, má znamenat okamžitou diskvalifikaci z profesního života, často po desetiletí budovaného.

Obvykle se tohle myšlení připisuje progresivní levici. Takové, které se přezdívá woke – probuzená. Té, která sundavala Jaroslava Kuberu za provokace o hlazení žen, než se z něj stal hrdina protičínského boje. Levice v tom však rozhodně není sama. Tomáš Tožička sdílel v roce 2009 izraelskou vlajku s přikresleným hákovým křížem jako kritiku palestinské politiky židovského státu. Na jaře 2020 se z toho pravice mohla zvencnout a Tožička rezignoval z boje o Senát. Bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský byl v roce 2012 na demonstraci také proti Izraeli a o šest let později dostával výzvy k odstoupení za údajný antisemitismus.

Na huráodvolávače nefunguje žádné vysvětlování, žádná debata, dokonce ani omluvy. Kanadský premiér Justin Trudeau se v roce 2019 pokorně omlouval za to, že si v roce 2001 (!) a ještě dvakrát předtím namaloval tvář na hnědo pro karneval nebo podobnou taškařici. Bylo to jedno. Hlasů volajících po jeho rezignaci byl stejně plný Twitter.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

V Matoušově evangeliu se říká, že bližního, který hřeší, máme upozornit o samotě. Když hřeší dál, máme si vzít jednoho nebo dva svědky. Pokud ani to nepomůže, teprve je dobré chybu kárat veřejně. Na jiném místě téhož textu se pak píše, že odpouštět je třeba sedmasedmdesátkrát.

Tuším, že argument biblí nemusí být pro každého přesvědčivý. Píše se v ní koneckonců i že: Když se muži budou spolu rvát jeden s druhým a přistoupí žena jednoho, aby vyrvala svého muže z rukou toho, který ho bije, a vztáhne ruku a uchopí ho za ohanbí, bez slitování jí utneš ruku. (Deut 25, 11–12). Přesto bychom se mohli aspoň občas zamyslet, jestli ta stará kniha nemá někdy pravdu. Všichni děláme chyby. A lynče kvůli úletu jsou obvykle odpornější než ten úlet sám. Kdo nikdy nepostoval pitomost, ať hodí kamenem první.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Zničte je láskou

Velvyslanectví Ruské federace doposud sídlilo na náměstí Pod Kaštany. Odteď bude, aniž by přestěhovalo jedinou Putinovu bustičku, sídlit na náměstí Borise...

Sloupek Štefana Švece: Mementíčko mori

Ubylo lebek. Možná se mi to jen zdá, ale z oblečení lidí jako by najednou zmizely kostry, hnáty a smrtky. Na starých a vážně nemocných lidech se ani dřív...

Výběr článků

Načítám