Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Nová žena

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem,“ říkával prý Masaryk. Já ho aspoň takto citovala svým žákům, kteří se v Brazílii a v Argentině snažili naučit česky. Když jsme dorazili k deklinacím a oni se mě zoufale ptávali, proč to vlastně proboha dělají, vytáhla jsem tatíčka. Když to nepomáhalo, dávala jsem k dobru bonmot jedné známé kapacity z kroměřížské psychiatrické léčebny. Tamní pan primář se učil v dobách komunismu ve svých osmdesáti letech japonsky. Říkával, že učení se jazykům (především těch malých) je nejlepší prevence proti Alzheimerovi. Tohle většinou zabíralo, zejména na mé osmdesátileté žákyně.

Článek

Masarykův výrok mi pak potvrdila další česká krajanka. Mladá filosofka z Brna, která se vdala do Brazílie a tvrdila, že když mluví brazilskou portugalštinou, je z ní zcela jiná žena. Není nervózní a hysterická, na všechny se usmívá a život zvládá v houpavém poklidu. Naopak když mluví česky, stává se z ní uzlíček nervů.

Já sama se učím jazyky kvůli rauši. Je to droga. Sebere čas, peníze, energii a ukáže mi fantaskní světy, v nichž žijí slova jako der Radiergummi nebo borocoxó. Při takovém učení trpím samomluvou a dům na nejrůznějších místech hyzdí nalepovací papírky se slovíčky, které poházené v krabicích od bot jednou zdědí mí případní potomci.

Pan primář z léčebny ovšem zapomněl dodat, že učením se cizím řečem se sice vyhnete Alzheimerovi, ale počká si na vás schizofrenie. Nemluvím například ani španělsky, ani portugalsky, i když jsem tyto dva jazyky studovala na vysoké. Mluvím tzv. portunhol čili schizofrenní formou zkombinovanou z obou. A smějí se mi jak ve Španělsku, tak v Brazílii. Co bych ale pro svou další dávku neudělala. Teď zrovna vstávám dvakrát týdně v šest ráno, abych se v Goethe Institutu učila německy. Má touha stát se znova člověkem se totiž probudila. A s ní lingvistické zvíře ve mně. Už se vidím, můj život teď bude pünktlich a brzké vstávání mi vydrží nadosmrti. Chci to ale ještě jednou zažít, ještě jednou šťastně koktat v neznámém jazyce společenské fráze. Být jinou, novou ženou, na kterou ani Alzheimer nemůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Pahorky suti

Vždycky, když jdu po těch loukách nahoru do hor, myslím na ty pahorky suti obrostlé jeřabinami a planými růžemi. Kolem nich pár ohnutých a okoralých ovocných...

Markéta Pilátová: V lenošce

Sedím zabořená do lenošky, měla jsem večeři a chystám se podívat na pár dokumentárních filmů. Natočili je španělští režiséři pro cyklus Limity hranic (vidět je...

Výběr článků

Načítám