Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Dvanáctkou

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná tu pražskou trasu znáte. Jedete do Holešovic nebo na Výstaviště, nejlépe dvanáctkou. Těsně před místem, kde tramvaj zatáčí k areálu výstaviště, stojí dnes velký Parkhotel. A přesně tady se kdysi houfovali „nepřizpůsobiví“. Právě odtud vlaky odvážely Židy a Romy směr plyn. Viděla jsem o tom dokument. Od té doby, každý den, když tudy projíždím, jsem ráda, že nemusím vystoupit s kufrem a svázanými peřinami a čekat v podzimním ránu, až mě nějací kápové narvou do dobytčáku. A proč zrovna mě? Možná proto, že za „nepřizpůsobivé“ se budou zrovna považovat spisovatelky, nebo novináři obecně.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obyvatelé Varnsdorfu přihlížejí jedné z demonstrací.

Článek

Všimněte si, jak slovo nepřizpůsobiví, onen terminus technicus dnešních dní, který tak hezky ochraňuje před nařčením z hanobení rasy, už nikdo ani nedává do uvozovek. A taky si všimněte, jak se naši politici nepřizpůsobili současné napjaté situaci na Šluknovsku.

Premiér namísto projevu plného silných vizí, nápadů na řešení a charismatu přijel na místo střetů až pěknou řádku dní poté a rozhodně se nijak oslnivě nevyjádřil.

Jenže politici by nás měli zastupovat právě v takovýchto šlamastykách. Nejsou dobře placeni za to, aby pouze přeskupovali lejstra z jedné hromady na druhou, ale za to, že někam přijedou a navrhnou i nepopulární řešení nepopulárního problému – jako třeba víc peněz na sociální a vzdělávací programy pro romskou komunitu. Samozřejmě, tohle téma vám hlasy gadžovských voličů neobstará. Možná proto ho nikdo efektivně neřeší už více jak dvacet let.

Všichni přitom víme, že problém nezmizí, ani se nikam nevypaří. Víme, že se situace bude zhoršovat. A naši politici, demokraticky zvolení zástupci lidu, kteří by měli nahlas mluvit o systémových řešeních, systematicky mlčí.

Je otázka času, kdy se v době ekonomické krize, v níž se může nebezpečně rychle objevit nějaký další snadný terč, na nějž lze ukázat, najde vůdce se silným hlasem. Nikdo ho nebude muset demokraticky volit. Vystačí si se silnými vizemi konečného řešení. Pak raději, pro jistotu, přestanu jezdit dvanáctkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám