Hlavní obsah

Jakub Šofar: Zmačkaný papír

Novinky, Jakub Šofar, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybych měl přesvědčovací schopnosti některých neúnavných politiků, přemluvil bych redakci Salonu, aby na své novinové stránky umístila nějaký originál froasáže (výtvarná metoda používající zmačkaný papír) Ladislava Nováka. Jenže čtenáři by si mohli myslet, že se papír, na nějž je jejich oblíbená kulturní příloha tištěna, zasekl v tiskařské mašině. Nebo některé jeho spečené texty či aspoň onomatopoické básně… Hm, že tohle už nemá s literaturou co dělat? Že si nepočtete? Že tomu nerozumíte? A co Higgsův boson, ten umíte popsat?

Foto: archív nakladatelství Dybbuk

Ladislav Novák: Dílo

Článek

Ve svých zápiscích o roce 1960 uvádějí Josef Hiršal a Bohumila Grögerová, že jim Jiří Kolář řekl o obrazových básních a „preparovaných“ textech, které dostal z Třebíče od Ladislava Nováka. Grögerová následně Novákovi poslala na Moravu svůj překlad článku profesora Maxe Benseho Text und Kontext. A pak se s ním setkali ve Slavii: „Vyšel zřejmě ze surrealismu stejně jako my a dopracoval se zajímavé originality. Působí sympaticky, mluví moravsky a má hnědé kučeravé vlasy.“ To setkání je pro českou literaturu zásadní; vytváří se tak jádro tvůrců experimentální poezie, v němž je Novák tím nejvšestrannějším. Prozkoumává vizualitu (text ve spojení s obrazem), zvuk (fónická poezie) i koncept.

Ale třebíčský kantor není v roce 1960 žádným nováčkem. Má už za sebou více než deset let hledání svého literárního výrazu a jeho forem; a to hledání je neobyčejně intenzivní. Stýká se s Mikulášem Medkem a s pražskou Surrealistickou skupinou (dávno předtím je na gymnáziu členem surrealistického kroužku), od vysokoškolských studií je jeho celoživotním přítelem Ivan Slavík, a především – kmotry jeho tvůrčího života jsou jak neposedný páter Jakub Deml, tak i Vítězslav Nezval. Surrealismus a katolická víra, to jsou dva zásadní balvany tvořící bytelný základ, aby se pozdější stavba nezhroutila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Šofar

Ladislav Novák (1925–1999) neměl čas ani zájem starat se o „správnou“ podobu svého literárního odkazu, proto jsou dva svazky jeho Díla, vycházející v nakladatelství Dybbuk, dohromady více než 1650 stran, sice v této chvíli kompletním vydáním, kromě několika nezařazených juvenilií, nicméně nemusí být definitivním. Většina jeho prací zůstala v rukopise, podobně jako překlady, které by, včetně těch známých, měly vyjít příští rok. „Součástí“ knihy je i zvuková stopa, třeba ukázky fónické poezie, na webu nakladatelství.

Reklama

Související témata:

Související články

Fejeton Jakuba Šofara: Jeřábi

Poslední dobou je dovolená, zdá se mi, především útěkem před těmi, kteří obývají jiné univerzum faktů, jak by napsal filosof. Plánování pobytu „jinde“ je...

Výběr článků

Načítám