Hlavní obsah

Jakub Šofar: Konec konců

Právo, Jakub Šofar, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) si usmysleli, že napodobí Velký třesk, díky němuž vznikl před 13,7 miliardami let vesmír. Zkusili to 30. března v urychlovači, jenž je umístěn v laboratoři na švýcarsko-francouzských hranicích v úpatí pohoří Jura. Vzhledem k tomu, že čtete tyto řádky, tak se nápodoba asi nepovedla.

Článek

Ale nebojme se, ani takovýto neúspěch nesvede lidstvo z vytoužené cesty. Když to nejde rychle, budeme se muset dál držet pomalejší varianty svého sebezničení. Oslabovat už tak oslabenou imunitu. Pomocí lokálních blackoutů se připravovat na blackout totální. A tak nějak podobně osvědčeně...

Nakladatelství Academia vydalo v zatím výtečně koncipované edici XXI. století esej Johna Lukacse (neplést s filosofem György Lukácsem) Na konci věku. Americký historik maďarského původu píše v první kapitole: Již dlouhou dobu jsem přesvědčen, že my lidé, lidé na Západě, žijeme téměř na konci věku, který začal zhruba před pěti sty lety.

Otázka zní: kdy a proč začal tento věk stárnout? Francouzští střelmistři, kteří se zasloužili o dobývání se do masivu novověku snad nejvíce, v tom mají jasno. Za všechny citujme Jeana Baudrillarda: Buď „TO“ ještě nezačalo, anebo k „TOMU“ již došlo. Dospěli jsme až na konec. Vše, co bylo metaforou, se již materializovalo a zhroutilo do reality. Toto je náš osud: konec konce.

Jenže my v Česku věříme jen tezím podloženým důkazy. Třeba když G. W. Lichtenberg (1742–1799) napsal: Umím si představit dobu, které naše náboženské pojmy budou připadat tak zvláštní jako naší době duch rytířstva. Tomu rozumíme a můžeme si odfajfkovat: Vyřízeno!

Takže co je pro nás důkaz, že má Lukacs pravdu? No samozřejmě to, že princ Charles navštívil cca týden před pokusem v urychlovači výtopnu na biomasu v Hostětíně na Uherskohradišťsku. Porazil tak na lopatky absurditu v legrácce Jana Vodňanského, která nás čtyřicet let rozesmávala: Královna Alžběta beseduje s traktoristy. Už to není směšné.

Naše ukotvení v absurditě se viklá čím dál víc, jsme na konci tohoto věku. I bez malého třesku.

Reklama

Související články

Jakub Šofar: Přízemní lidé

Nejhorší jsou takoví ti přízemní lidé bez rozhledu, kteří ani nevědí, kdo je to Chomsky, a o diskurzu si myslí, že jde o druh devizového obchodu. Ti mě drtí,...

Jakub Šofar: Wolkerovo město

Když už toho máte všeho plný trenky, práce nad hlavu, stres, dusno, špatnou karmu, tak je nejlepší z lochnesky vystoupit. Já to tak občas dělám. Ale abych...

Jakub Šofar: Nemusím, tedy jsem

Začátek novověku by neměl být počítán od objevení Ameriky (1492), zveřejnění 95 tezí Martina Luthera (1517) či začátku občanské války v Anglii (1640), ale od...

Výběr článků

Načítám