Hlavní obsah

Štefan Švec: Půlku nepostřílíte

Právo, Štefan Švec, SALON

Víte, jak poznáte ve fotbale blbečka? Když vyhraje, začne se posmívat poraženým. Nebo je ponižovat. Nebo jim nadávat. Tohle čidlo na kretény nabere každý školák cca v osmi letech. Má-li trochu slušné výchovy, sám podobné věci nedělá. Zvláštní je, kolik z nás na to později zapomene.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

V referendu o brexitu bylo pro odchod Británie z EU 52 procent voličů. Pro setrvání v EU jich hlasovalo 48 procent. V rakouských prezidentských volbách vyhrál zelený Van der Bellen nad hnědým Hoferem v podobném poměru. VUSA získala o dvě procenta víc voličských hlasů Clintonová, ale vzhledem k volebnímu systému se stal prezidentem Trump.

Výsledky byly ve všech třech případech těsné. O to trapnější je, když se vítězná strana začne chovat, jako by navěky převálcovala hřiště.

Při volbě českého prezidenta v roce 2013 získal Miloš Zeman nakonec 55 procent a Karel Schwarzenberg 45 procent hlasů. I tady se země dělila skoro na půlky. Od té doby se nás „alternativní“ média s pravdomluvností sobě vlastní snaží přesvědčit, že „valná většina“, „osmdesát“, nebo dokonce „devadesát“ procent národa si něco myslí a něco chce, zatímco proti je jen hrstka povalečů, placených ilumináty. Jsou to bláboly, podložené stejně jako ostatní názory na daných místech. Až půjdeme příště zase hlasovat o důležitém problému nebo funkci, bude výsledek víceméně těsný.

Byl bych proto rád, aby si zastánci té strany, která zvítězí, pokaždé uvědomili, že skoro půlka národa má jiný názor. Je v pořádku se radovat z vítězství a je v pořádku provádět tu politiku, která získala většinu. Obojí je ale dobré dělat s ohledem na ty druhé a ideálně se o další kroky pokoušet ve spolupráci s nimi. Druhou půlku národa prostě nevyhladíte. Ani Pol Pot v Kambodži to nezvládl, a to se fakt snažil, úderník!

Skutečný vítěz podá po zápase poraženému ruku. Ví, že příště může prohrát. A protože mám za to, že unavený a čím dál politováníhodnější Miloš Zeman příští prezidentské volby projede, obracím se s touhle výzvou hlavně na nás, jeho nevoliče. Chovejme se aspoň tak slušně jako osmiletí fotbalisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Konec vlády pravdoláskařů

Myslím, že už si můžeme otevřeně říct, že končí doba, kdy v této zemi vládly havlistické elity. Ty, které můžou za všechno, co se tu poslední čtvrtstoletí...

Štefan Švec: Chvála princeznovitosti

Jsme moderní domácnost, takže se od kolébky snažíme nenutit dětem genderové stereotypy. S chlapečkem tančíme, holčičku učíme boxovat, přesněji řečeno oba se...

Štefan Švec: Charta hic

Na historii je pěkné, že je to vlastně současnost, žije v nás, je v nás vtělená, jsme jejím výsledkem. A nedávná historie vyrábí současnost ještě jinak. Třeba...

Výběr článků

Načítám