Hlavní obsah

Štefan Švec: Konec vlády pravdoláskařů

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslím, že už si můžeme otevřeně říct, že končí doba, kdy v této zemi vládly havlistické elity. Ty, které můžou za všechno, co se tu poslední čtvrtstoletí dělo. Co si budeme povídat, kašlaly na zdravý názor lidu a přivedly zemi cugrunt. Pražská kavárna držela otěže moci nad Českou republikou příliš dlouho. Pojďme se podívat, jak.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman a Václav Klaus

Článek

Například funkce prezidenta: tu celých prvních deset let samostatnosti okupoval největší havlista ze všech, který se dokonce jmenoval Havel. Je pravda, že posledních skoro čtrnáct let drží první post ve státě antihavlisté Klaus a Zeman, ale jistě ani taková doba nestačí k napravení všech kavárenských omylů a škod.

Prezident je ovšem spíš ceremoniální post. Něco jako pedel při promocích – má prostě držet tyčku a vypadat důstojně. Skutečnou moc má v rukou předseda vlády. S těmi se to má takhle: Klaus (1993–1997), Tošovský (1998), Zeman (1998–2002), Špidla (2002–2004), Gross (2004–2005), Paroubek (2005–2006), Topolánek (2006–2009), Fischer (2009–2010), Nečas (2010–2013), Rusnok (2013–2014) a Sobotka (od 2014). Za pravdoláskaře můžeme považovat Tošovského, Špidlu, Fischera a Sobotku. S přimhouřením očí pak možná ještě Grosse a Nečase. Když je všechny sečteme, vyjde nám, že kavárenské premiéry měla tahle země taky zhruba deset let a antikavárenské premiéry čtrnáct let. Akorát se to střídalo víc než u těch prezidentů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

To tedy museli ti havlisté nadělat příšernou paseku, když ani o čtyři roky delší doba vládnutí nepomohla jejich odpůrcům k tomu, aby zemi dali jakž takž do pořádku. Zvlášť, když začínala s kvalitním klausovsko-zemanovským základem. Jakkoliv schopní ale premiéři Paroubek, Topolánek a Rusnok byli, kavárenskou spoušť napravit nedokázali. Je na čase, aby pražská kavárna šla konečně od válu. Musí se to podařit, i když ovládá všechna hlavní média, tedy kromě TV Nova, Primy, TV Barrandov, Rádia Impuls, Evropy 2, Frekvence 1, Kiss Radia, Mladé fronty DNES, Lidových novin, Blesku, Aha!, Týdne, Instinktu a regionálních deníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Nejstatečnější národ

Zeměkoule je dneska plná odvážných mužů a žen. Donaldu Trumpovi přinesla odvaha říkat o všech těch Latrinos, velbloudomrdech a o ženských genitáliích to, co si...

Štefan Švec: Tisící vydání

Do redakce Salonu jsem přišel poprvé roku 2000. Chtěl jsem jako student na prázdninovou stáž. Redakci tehdy vedl zakladatel Zdenko Pavelka a s ním Jan Kašpar,...

Výběr článků

Načítám