Hlavní obsah

Fejeton Adély Kabelkové: Robotí rady

Právo, Adéla Kabelková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběh je obvykle stejný. Káva, cigareta, první panák. Radost ze života nikdo nevydrží předstírat moc dlouho. Problém nastává ve chvíli, kdy se váš kavárenský společník prozradí dřív a jste to vy, kdo musí honem hledat slova útěchy. Často pak zamoří ovzduší takzvaná robotí rada.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Z přehlídky Innorobo 2012...

Článek

Nevíš, co se životem? Jsi ještě mladý, neřeš to! Nebaví tě práce? Zkus to chvíli dělat dál a uvidíš! A zvláště povedená: Nemiluje tě? Tak na něj přece nemysli! – to se mi vždycky vybaví kognitivní lingvista George Lakoff a jeho paradox „Nemyslete na růžového slona!“. Čím úporněji se snažíme na něco nemyslet, tím víc hrozí útok armády růžových slonů, kteří vám bleskurychle obsadí myšlení a nechtějí se nechat odehnat.

Robotí rada je rada, která zapomíná, komu je určená. Pracuje pouze na základě schematické akce-reakce a nemá žádný přídavek od samotného rádce. Tupě konstatuje fakt, který stejně každého napadne.

„Aha, ty jsi spadl do desetimetrové studny plné kontaminované vody? Tak to bys asi měl zavolat hasiče a hygieniky!“

Druhá osoba tu konkrétní robotí radu samozřejmě zná, ráda by ji i aplikovala, ale jaksi zjistila, že nefunguje. Proto se ptá.

Robotí rady jsou v nás natolik zautomatizované, že o nich nepřemýšlíme a rovnou je vypouštíme. Jsou berličkou v případě, kdy poradit buď neumíme, nebo častěji – nechceme si lámat hlavu. Všechno je přitom prospěšnější než robotí rada!

Pokud nejste schopni okamžité analýzy daného problému, stačí i chápavě mlčet, jelikož se dotyčný stejně potřebuje spíš vypovídat a vy uděláte líp, když místo hraní si na morální kompas objednáte dalšího panáka. Je to upřímnější a čestnější vůči člověku, který se vám vnitřně otevřel a na jehož problém plnohodnotná rada stejně většinou neexistuje.

Snažila jsem se distributory robotích rad obhajovat, nebo je aspoň okamžitě nezatracovat. Zkoušela jsem si je představovat jako matku malých trojčat, která krmí děti, do toho odbíhá vařit, žehlit, objednat oblečky z internetu a k tomu všemu ještě musí odpovídat na dotazy zvídavějšího z potomků ve stylu: „Proč je žloutek žlutý?“

Skoro mě to obměkčilo, ale poté mi došla jedna věc. Robotí rádce není uhnaná matka. Nemá s sebou trojčata a nežehlí teď bryndáky.

Robotí rádce sedí pohodlně v kavárně, pije kafe, které mu navíc nejspíš zaplatí ten naproti, a doporučuje nic neřešit a nepřemýšlet. A tohle přece není zas tak úplně fér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám