Hlavní obsah

Štefan Švec: Nejlepší titul české literatury

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportáž psaná na oprátce je geniální název. Máme ho v hlavě omletý ze základky, takže už nevnímáme, co ta slova znamenají. Čerstvý a neošoupaný ale tenhle titul patří do světového fondu nejpovedenějších knižních jmen. Je stejně silný jako třeba Vianovo/Sullivanovo Zabte ošklivé, Erskinův Soukromý život Heleny Trojské, Toolovo Spolčení hlupců nebo Riggsův Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Lepší marketingový tah než takový název je snad už jen učinit ze sebe sama speciální žánr v pornu, jako se to povedlo Nabokovově Lolitě.

Foto: Pro Novinky Jiří Strnádek, Novinky

Článek

Julek Fučík / věčně živý! už tak silný titul není. Sborník tohoto jména, který vyšel v Hostu, je ale skvělý z jiných důvodů. Konečně vynesl na světlo protokol gestapa z výslechů autora Reportáže, o kterém (o protokolu i o autorovi) se šíří fámy už od roku 1945. Přeložený protokol s komentářem a několika dalšími studiemi mluví o Fučíkovi, jeho kultu i antikultu. Autoři sborníku pokračují ve skvělé práci, která začala kritickým vydáním Reportáže z roku 1995, pokračovala edicí faksimile celého rukopisu z roku 2007 a vyvrcholí snad knihou o Národním revolučním výboru inteligence, jehož byl Fučík spoluorganizátorem.

Kdo by chtěl ukázat české dějiny 20. století na jediném příběhu, pro toho je Fučíkův předsmrtný i posmrtný osud ideální. Nadaný komunistický žurnalista, pro jedny floutek, pro druhé hrdina, napíše při čekání na popravu po kouskách knihu, která se stane nejpřekládanějším českým dílem všech dob a obletí svět. Komunistická strana, které Fučík za života věrně sloužil, ho téměř zbožští, jeho odkaz ale zároveň zcenzuruje, což vyvolá pochyby o pravosti knihy a také útoky na Fučíka jako takového. Po listopadu 1989 projde ikona režimu několikanásobným rituálním zavržením, ale v literární historii vstává z popela a zdá se, že nás jen tak fascinovat nepřestane.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Dobře napsaná kniha Jana Nováka s nepříliš povedeným titulem Zatím dobrý je o bratrech Mašínech. Fučík je, stejně jako Mašínové, hrdina problematický. A problematičtí hrdinové jsou pro poučení z dějin nejlepší. Tak jako by měl na Staroměstském náměstí stát vedle Husa mariánský sloup, měl by u nás vedle Zatím dobrý vzniknout pořádný román o Fučíkovi. S nějakým super názvem.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Praha? Neznám

Tuší dneska ještě někdo, kdo to byl Ernest Denis? Člověk, po kterém pojmenovali první veřejný park v Brně, nádraží Praha-Těšnov a pražský Francouzský institut?...

Štefan Švec: Žvanil bez příčiny

Přednáším občas na kurzech tvůrčího psaní. Dobře, už to samo mě přivede do pekla, ale já ještě navíc říkám svým ubohým klientům bludy. Uvědomil jsem si to po...

Štefan Švec: Hippokratés pro developery

Doktor musí pomoct každému, kdo jeho pomoc akutně potřebuje. Složil přeci Hippokratovu přísahu. Když se před lékařem, spěchajícím na rande s oblíbenou...

Výběr článků

Načítám