Hlavní obsah

Jakub Šofar: Doktorka Ahuše

Právo, Jakub Šofar (sofar@atlas.cz), SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařekl jsem se, že nebudu psát o módě akademických titulů v naší zemi, ale nedá se to vydržet. Na poslední chvíli jsem ještě vyzkoušel uplatnit metodu mého otce, který mi radil: Když chceš něco říct, tak počítej do deseti, a pak to raději neříkej. Napočítal jsem do sedmi a tři čtvrtě – a už se to hrnulo ven.

Článek

Tituly jsou pěkná věc. Představte si, že máte řádku knih. Jen tak. A pak máte řádku knih, kterou z obou stran zadržují sošky slona. Nebo opice. Libý pohled. Tak nějak bych vysvětloval rozdíl mezi prostým jménem a jménem s předními i zadními tituly nějakému nechápajícímu Anglosasovi. Čím více titulů, tím lépe je jméno usazeno. Jak diamant do klenotu. Jak brambora do řádku. Vůbec nejdůležitější jsou tituly na domovních zvoncích, poštovních schránkách a taky na parte, pokud je jejich držitel jeden z pozůstalých. Tam se jejich význam (titulů i jejich páníčků) teprve prohlubuje.

Pokud chtějí být otec a matka očekávaných ratolestí opravdu dobrými rodiči, pojistí se do budoucnosti tím, že dají svým dětem jméno, které v sobě titul již obsahuje. Tak třeba Drahuše, Drahomír, Drahomíra, Drahoslav, Ingrid, Inge, Ingeborg, Ingmar. Anebo se stanou rovnou průkopníky a natvrdo si prosadí jména jako Judra nebo Bac. Případně rovnou Akademik. Jmenuji se Novák. Akademik Novák. Akademikem ještě nejsem, ale pracuji na tom.

A teď k tomu jakože podvodnému získávání titulů. Vždyť je to jen taková hra. Testování systému. Pokud je děravý, no tak pak sorry vole. Zkusilo se to ve sféře hospodářské, politické, šoubyznysu. Co přijde po školství a vědě, je téměř jisté. Kanonizace. Obejít papežskou kurii a nechat se prohlásit za privátního svatého. To bude oříšek, ale já svým spoluobčanům věřím, že to nějak zvládnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Hledá se heretik

Zatímco pro hudbu je internet pravým požehnáním – posluchači už nemusí být oběťmi veteránů hudebního byznysu, díky formátu MP3 se vše obrátilo naruby,...

Jakub Šofar: Zavalen aviatickými básněmi

Potkal jsem kamaráda, neviděl jsem ho půl roku, možná víc. Bledý byl jak rusalka ubohá. Tak jsme si řekli, že si to všechno musíme říct. Objednal jsem dva...

Jakub Šofar: Očima druhých

Konečně nás začíná taky zajímat to, co si o nás myslí nebo jak nás vidí naši sousedé. A zjišťujeme, že je dobré podívat se na nás jejich očima. Dokazuje to již...

Výběr článků

Načítám