Hlavní obsah

Štefan Švec: Hitler nás zachrání

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Literární časopisy mají všechny důvody hysterčit. S letošními dotacemi přežijí leda jako letáky a čtenáři je hromadným nakupováním opravdu nespasí. Ostatní noviny a magazíny už taky šlapou vodu z posledního. Náklad se propadá a bývalým inzerentům zbývá sotva na bonusy pro management. Skončíme všichni na internetu?

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Nepanikařme! Zachrání nás Hitler. Hitler na obálce prodává tiskoviny stejně bezpečně jako zhulená kráva sýry. Zajděte do nejbližšího knihkupectví. Největší poličku mají Hitleři, wehrmacht a SSáci. Špatná kniha s Hitlerem se prodá desetkrát líp než dobrá kniha bez Hitlera.

Recept na zvýšení prodejů periodik je proto jasný jako retuše na knížeti Schwarzenbergovi.

Pro trvalý růst nákladu je třeba mít Hitlera na obálce každého vydání.

Příležitostí je dost. Politici se Hitlerem navzájem urážejí, a zároveň si ho berou za vzor jako chlapáci, co si troufnou.

Nejoblíbenější videa na Youtube jsou parodie s Hitlerem zpívajícím, tančícím a žvanícím. Nejsledovanější pořady na BBC dokumenty o 2. světové válce. Jakýkoliv román o holocaustu, byť napsaný mladíčkem, co se v životě nespálil ani o žárovku, se dostane do žebříčku bestsellerů. Každou chvíli někdo tajně vydá Mein Kampf, aby si přivydělal. A když je nejhůř, vždycky jde vytáhnout na světlo tu milou partičku, co tvrdí, že Hitler byl lidumil, anžto nezabil 6 miliónů, ale jen 4 milióny Židů.

Kdyby chtěl někdo zajistit literárním periodikům kromě současnosti i budoucnost, může rovnou založit reklamní agenturu Hitler line (Hitler way, případně Hitler art). Je nepochybné, že Hitler bude kromě časopisů výtečně prodávat i zdravou výživu, holicí strojky a sprchové kouty. Pětašedesát let po smrti je konečně na nejlepší cestě k vítězství na nejvýznamnější frontě světa, zvané marketing. Pojďme se přidat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pavel Šrut: Setkání s nesnadným bestsellerem

Výchozí situace románu Shledání (vydalo Argo, pěkně přeložila Dominika Křesťanová) je banální. Množina početné rodiny se sejde na pohřbu jednoho z jejích členů...

Pavel Šrut: Jak skoncovat s minulostí

Tahle otázka by se mohla stát nosným tématem pro detektivní román, kdyby… Kdyby Francisco José Viegas, narozený 1962, nebyl Portugalec prosycený melancholií,...

Jakub Šofar: Tak to chodilo

Kdysi se sloupkům, nikoli těm dřevěným či betonovým, ale novinářskému žánru, říkalo kurziva. Psaly se totiž typograficky odlišeným písmem, ale to už je jen...

Výběr článků

Načítám