Hlavní obsah

Svěrákův Akumulátor 1 se vrací do kin, digitálně remasterovaný

Novinky, Lenka Hloušková

Sci-fi komedie o světě za televizní obrazovkou, který vysává naši energii, je v době virtuální reality a sociálních médií aktuálnější než před dvaceti lety. To je příběh Akumulátoru 1. Premiéru měl v roce 1994. Teď ho tvůrce, režisér Jan Svěrák, znovu představí karlovarským divákům. A to digitálně remasterovaný. Do vybraných českých kin zamíří vzápětí.

Upoutávka na film AkumulátorVideo: BIOSCOP CZ

 
Článek

Jedinou aktivitou outsidera Oldy (Petr Forman) je sledování televize. Mladý muž tráví večery sám, vysáván obrazovkou, až jednoho dne nevstane z postele a skončí v nemocnici s neznámou chorobou. Lidový léčitel Fišárek (Zdeněk Svěrák) objeví jméno této podivné nemoci: „totální ztráta energie“.

Foto: BIOSCOP

Hlavní roli ve filmu Akumulátor 1 si zahrál Petr Forman.

I když Oldu naučí získávat energii ze stromů a z umění, zůstává otázkou, kam tak rychle jeho vitalita opět mizí. Tím tajemným upírem je televizní obrazovka. Začíná nerovný boj, který má Oldu vymanit ze spárů mocného média.

Dřívější neduživec se pod tíhou okolností stává doslova akčním hrdinou. Bojuje za svůj život, svoji identitu a také za lásku ke krásné zubařce (Edita Brychta). Zdá se, že jediným způsobem záchrany je zničení všudypřítomného nepřítele.

 Nápady z koberce

„Ten film jsme se scenáristou Janem Slovákem vymýšleli dost netradičně. Lehli jsme si u nás doma na koberec a se zavřenýma očima jsme si představovali, co všechno bychom ve filmu chtěli vidět. Ze zapsaných nápadů jsme pak splétali příběh. Těch nápadů je tam nakonec tolik, že by vystačily na dva takové filmy. A to je možná důvod, proč se na Akumulátora tak rád podívám i po letech,“ řekl režisér Jan Svěrák.

Snímek patří v rámci jeho tvorby k těm, které vzbudily záhy po uvedení do kin v roce 1994 velkou diskusi. Mnozí jej dodnes považují za ten nejlepší, který kdy slavný režisér natočil. Jiní jsou přesvědčení o opaku.

Foto: BIOSCOP

Do kin míří znovu film Jana Svěráka Akumulátor 1.

Jisté je, že dodnes má velmi mnoho fanoušků. Výrazně tomu napomohly četné technické vychytávky i filmové triky, jež autor ve filmu v rámci své imaginace využil. Ostatně slabostí pro moderní technologie je znám.

 Ke konci roku na Blue-ray

Divácky nejúspěšnější film roku 1994 a suverénně nejdražší film své doby v digitálně remasterované verzi bude v letních měsících předveden divákům českých kin v rozlišení 4K a koncem roku vyjde i v limitované edici na Blu-ray.

„Bez podpory partnerů Českých center a České televize by nákladná digitalizace filmu nebyla možná,“ komentuje to Svěrák s tím, že statisícové náklady obrazového a zvukového faceliftu filmu jinak nese producent sám, což je důvod, proč bylo zatím remasterováno jen malé množství českých a československých filmů.

Obnovená premiéra Akumulátoru 1 proběhne ve vybraných českých kinech ve čtvrtek 12. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám