Hlavní obsah

Vítězem Fresh Film Festu je éterický snímek o mládí Pavilon

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník pražského Fresh Film Festu skončil v neděli večer v kině Světozor předáváním cen a projekcí americké komedie Wrong. V mezinárodní soutěži prvních a druhých celovečerních filmů Fresh Generation zvítězil americký snímek Pavilon režiséra Tima Suttona.

Foto: Fresh Film Fest

Ukázka z filmu Pavilon

Článek

Pavilon vypráví o patnáctiletém Maxovi, který se stěhuje za svým otcem na arizonské předměstí, a to, co začíná v poklidném prostředí, končí v drastickém chaosu. Tříčlenná porota ocenila „přístup k tématu, kameru a strukturu filmu“.

Zvláštní cenu v sekci Fresh Generation získal argentinský film Germánie, popisující jeden den v životě dvou dospívajících sourozenců Lucase a Brendy z vesnice německých osadníků v argentinské provincii Entre Ríos.

Foto: Fresh Film Fest

Ukázka z filmu Germania

Cenu za nejlepší hraný studentský snímek i Diváckou vybojovalo dánské drama Nic se mě nedotkne, které natočil režisér Milad Alami. „Díky kombinaci překvapivě vyzrálé zručnosti, působivé kamery a zápletky plné zvratů vás tento film zcela pohltí. Slibný režisér si troufá pustit se do dobře známých témat, avšak zcela nečekaným způsobem. Kdybychom měli vše shrnout do jediného slova, řekli bychom zkrátka „úchvatné“,“ ohodnotila porota.

Bodoval vtipný Flamingo Pride

Ocenění za nejlepší dokument poputuje do Finska za snímek Čekání, který je podle poroty „poetické a citlivé dílo, které nás dojímá a bere nám slova z úst“, Zvláštní uznání zase do Argentiny za film Mohl jsem vidět pumu režiséra Eduarda Williamse.

Foto: Fresh Film Fest

Flamingo Pride je vtipným animovaným kouskem.

Nejlepším animovaným studentským filmem byl zvolen Flamingo Pride od Tomera Esheda z Německa, který pojednává o jedné lovestory během velké plameňáčí taneční party. „Tento film je osvěžující, podmanivý, komplexní, barevný, zábavný a dobře udělaný,“ mínila porota. Zvláštní uznání v této sekci přiřkla porota izraelskému Výkřiku.

Fresh Film Fest letos uvedl přes 120 snímků, věnoval se tématu manipulace a navštívilo jej přes šest tisíc diváků. [celá zpráva]

V porotách zasedli britský fotograf a na Oscara nominovaný režisér Sean Ellis, nezávislý americký filmař Jody Lee Lipes, skladatel a malíř Vladimír Franz [celá zpráva] nebo autorka Klipu, srbská režisérka Maja Milošová [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám