Hlavní obsah

Rapper a herec MC Jean Gab´1: Imigranti ve Francii vlastně nikoho nezajímají

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

MC Jean Gab´1 je znám především jako rapper. Na Fresh Film Festu uvedl francouzskou akční gangsterku Black, v níž si zahrál hlavní roli. V Karlových Varech je poprvé, respektive vůbec poprvé v této části Evropy.

Článek

Narodil se v roce 1967 v Paříži jako Charles M'Bouss rodičům pocházejícím z Kamerunu. Své hraniční životní zkušenosti vkládal do rapových textů. „Před tím, než jsem začal rapovat, jsem byl ve vězení – pašoval jsem, prodával zbraně, střílel... Nikdy bych o hudební kariéře nesnil a to, že jsem tady, že hraju ve filmu, si fakt užívám,“ říká prý jeden z nejdrsnějších francouzských básníků ulice.

Ve filmu se objevil poprvé už v roce 1995. „Byly to ale malé role, nebavilo mě to. Dal jsem si pauzu a pustil se do vlastního byznysu – prodával jsem drogy. K tomu jsem si založil hudební label, chtěl jsem být hudební producent. Začal jsem taky psát knihu o svým životě, ale šlo to dost pomalu. Raději jsem se pustil do psaní rýmů – je to jednodušší cesta, jak vyjádřit slova,“ přiblížil své hudební začátky.

Hudební kariéru herectvím na hřebík definitivně nepověsil, připravuje totiž druhou desku. Gab´1 si nelibuje jen v hiphopové muzice, je blázen do hard rocku – System of a Down, Metallica, AC/DC, Deep Purple nebo Led Zeppelin. „Mám rád i filmovou muziku nebo operu. A samozřejmě hip hop, gangsta rap. Jinak jsou to komerční MTV hovadiny. Neposlouchám ani rádio, chci mít čistou hlavu,“ zdůraznil.

Velkou hereckou příležitost dostal od Luca Bessona, autora kultovního Pátého elementu. „Někdy před pěti šesti za mnou přišel a nabídl mi roli v komedii Okrsek 13,“ dodal.

Těm, co si pořád jen stěžujou, radím: Běžte se podívat do Afriky, do Indie, do Pákistánu, co se tam děje. Pohněte zadkem a začněte něco dělat!
MC Jean Gab´1

Soutěžní snímek Black je inspirovaný jeho příběhem. Před dvěma lety se začal natáčet ve Francii, poté se štáb přesunul do Dakaru, do Senegalu. „Poprvé jsem byl v Africe. Když jsem přijel, šokoval mě pohled na ty zmrzačené lidi, nemocné, umírající… A druhá věc, která mě rozhodila: jsem sice černej jako ostatní v Africe, ale pro ně jsem byl jen černej Evropan,“ svěřil se.

A proč si říká MC Jean Gab´1? „Nejsem přece blbej… Ale vážně –  mluvím takovou tradiční francouzštinou, z éry Jeana Gabina, nejlepšího francouzského herce všech dob. Narodil jsem se ve Francii a jazyk je vlastně jediné skutečné bohatství, které mám. Vtipné je, že když s někým telefonuju, je přesvědčený, že jsem bílej. Když se pak potkáme, je z toho dost vedle. A MC vzniklo jako akronym vlastního jména,“ prozradil.

Sarkozy ve skutečnosti jenom žvaní a čeká na aplaus

Francie se mimo jiné řadu let potýká s řešením sociální otázky přistěhovalců. Rasismus i politiku reflektuje ve svých textech také MC Jean Gab´1. "Imigranti ve Francii vlastně nikoho nezajímají," připustil.

"Francouzi žijou starými tradicemi. Jenže Napoleon je mrtvěj, Lafayette je mrtvej. Měli jsme kolonie, byl to byznys. Každá francouzská část v Africe je ale dnes chudší než jiné africké země. Říkám my, protože i já jsem Francouz, používáme taková fajn slova jako lidská práva a podobné kraviny. Ve skutečnosti jsou to ale prázdné fráze. Francouzi se měnit nechtějí, stále žijou tou svou dobrou minulostí. Bylo to sice dobré pro ně, ne pro mě," pokračoval kriticky.

A na postoje a politické kroky prezidenta Nicolase Sarkozy má názor jasný: "Podívejte se, na všechno, co říká nebo dělá, zvysoka kašlu. Ale měl koule na to, aby se pokusil srovnat starý tradice. To je dobrá věc. Ve skutečnosti jenom žvaní a čeká na aplaus. Je to frajer, liška mazaná. Pochopil, co to je mít moc nebo jak kontrolovat média. Celá jejich politika je hlavně o moci a o penězích."

Servítky si rovněž nebere s těmi, kteří si jen stěžují a nejsou schopni se postavit na vlastní nohy. "O životě jsem se učil na ulici, nebál jsem se ale vzít život do vlastních rukou. Těm, co si pořád jen stěžujou, radím: Běžte se podívat do Afriky, do Indie, do Pákistánu, co se tam děje. Pohněte zadkem a začněte něco dělat! A ne se tak akorát vrtět někde v klubu."

Reklama

Související témata:

Související články

Fresh Film Fest: praktické informace

Karlovarský hotel Thermal se na pět dní změní v rej mladých talentovaných filmařů z celého světa. Ve středu se totiž rozjíždí 6. Fresh Film Fest, mezinárodní...

Výběr článků

Načítám