Hlavní obsah

Točí film o Kunderovi. Jenže spisovatel s ním nemluví

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér a producent Miloslav Šmídmajer pracuje na filmu o nejvýznamnějším žijícím českém spisovateli Milanu Kunderovi. Jde o první český filmový dokument o brněnském rodákovi, který letos oslavil 91. narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Článek

„Většina lidí říká, že bez Milana Kundery nemá smysl točit o něm film. Že je zcela nemožné se k němu a jeho přátelům přiblížit. A tak vyvstane otázka: Vzdát to, nebo to aspoň zkusit?“ řekl režisér.

Rozpracovaný projekt bude prezentovat v internetové verzi filmového festivalu Ji.hlava. Sekce Work in Progress každoročně představuje filmy ve stadiu vzniku.

Kundera stále žije ve Francii a již dlouho nevystupuje v médiích. Přislíbil však, že pošle do rodného Brna rozsáhlou knihovnu včetně osobní korespondence. Měla by být umístěna v prostorách Moravského zemského muzea. K převozu mělo dojít na podzim, ale kvůli pandemii to bude zřejmě až příští rok.

RECENZE: Druhá poprava novináře Kuciaka. Tentokrát literární

Kultura

Filmaře nemá moc v oblibě už od osmdesátých let. Tehdy totiž americký režisér Philip Kaufman uvedl film podle Nesnesitelné lehkosti bytí, který se nepovedl. Kundera Kaufmana přímo nekomentoval, ale uvedl, že ten film je mu cizí. Od té doby už 32 let nepovolil jedinou filmovou adaptaci svého díla.

RECENZE: Nerob ze mě cypa. Mel Gibson z Třince má tvrdé pěsti

Kultura

Miloslav Šmídmajer režíroval několik dost špatně přijatých hraných filmů (Miluji tě modře, Případ mrtvého nebožtíka, Celebrity s.r.o.). Lépe se mu daří dokumenty jako Miloš Forman: co tě nezabije a Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám