Hlavní obsah

Rychlá pomoc filmu po pandemii. Fond rozdá 92 milionů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Státního fondu kinematografie reaguje na pandemii balíčkem dotací. Celkově půjde na restart a podporu konkurenceschopnosti české kinematografie 92 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Filmový průmysl se dostal do velké krize.

Článek

„Rada Fondu v této nezvyklé situaci sáhla ke změně Krátkodobé koncepce. Podpora směřuje do těch oblastí českého filmového průmyslu, které potřebují jako první urychlený restart. Tedy na znovuotevření kin, vývoj audiovizuálního díla včetně hraných seriálů a do distribuce,“ vysvětlila předsedkyně Rady Helena Bendová.

„Vzhledem k tomu, že v současné chvíli je rozhodující rychlost opatření, bude Rada výzvu pro kina a na distribuci rozhodovat výjimečně bez expertních analýz,“ dodala Helena Bendová.

Amy a Sheldon začnou točit nový seriál

Film

„Rada se snaží, stejně jako celý Fond, reagovat rychle, pružně a ve shodě s dalšími profesními organizacemi, které se na běhu českého filmového průmyslu podílí. Tři mimořádné výzvy jsou jedním ze zvláštních opatření. Již dříve Rada a kancelář Fondu vyšly vstříc filmařům v některých podmínkách u podpory kinematografie nebo pobídek. Připravili jsme také Samoregulační doručení pro lepší orientaci v opatřeních proti COVID-19 a další kroky,“ řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

Pro kina je určeno 50 milionů korun, které se dají použít na znovuotevření kin, bezpečnost provozu v souvislosti s epidemií COVID-19 a propagaci filmů.

Na vývoj konkrétního filmového díla nebo seriálu je určeno cca 20 milionů korun.

Dalších miliony půjdou do rezerv na pomoc pro již dříve podpořené projekty, které ohrozila pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám