Hlavní obsah

RECENZE: Wes Anderson si krásně hraje, nic víc

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhý zástup velkých mezinárodních hvězd je jedním ze zdobných atributů nového filmu amerického režiséra Wese Andersona, který má na kontě filmy Až vyjde měsíc, Život pod vodou, Fantastický pan lišák nebo na Berlinale oceněné snímky Grandhotel Budapešť (Velká cena poroty 2014) a Psí ostrov (Cena za režii 2018).

Francouzská depeše: Liberty, Kansas Evening Sun Video: Falcon

 
Článek

Na letošní canneský festival, kde novinku s dlouhým názvem Francouzská depeše: Liberty, Kansas Evening Sun představil, ho doprovodili mimo jiné Bill Murray, Tilda Swintonová, Timothée Chalamet, Frances McDormandová, Benicio del Toro, Adrien Brody a řada dalších.

Nadšené přivítání k tomu, neboť Anderson je sám mezi filmaři hvězda, která si může dovolit obsadit ty herecké i do několikavteřinových rolí, jakou má tentokrát třeba Christoph Waltz. A snad nikdo mu neodmítne.

„Ať už to napíšete jakkoli, snažte se, aby to vypadalo jako záměr,“ jsou zásadní slova šéfredaktora fiktivního amerického listu Liberty, Kansas Evening Sun, který v minulosti založil pobočku ve francouzském městečku, v němž se na ni dodnes vzpomíná. Táž slova mohou být zároveň chápána jako motto lehce nostalgického filmu o novinářích v dobách, kdy se za zprávami chodilo pěšky nebo na kole a tisklo se horkou sazbou.

Obsah tvoří nejprve seznámení s redaktory zmíněného listu, v němž pracovali jak skvělí novináři, tak ti, kdo za život nenapsali ani řádku. Poté film vypráví tři povídky, které přehrávají příběhy tří někdejších článků. Jedna je o vězni, z něhož se vyklubal geniální umělec, druhá o revoluci a lásce a třetí o únosu geniálního šéfkuchaře.

Wes Anderson vyprávět umí, film baví skvělými nápady i okamžiky až cimrmanovského humoru, například v přednášce Tildy Swintonové o zmíněném umělci.

Film je to ale především na pohled krásný, tak jak krásně Anderson točí. Představuje Francii a její kulturu, jak žije v představách snad každého, kdo kdy třeba jen četl francouzskou literaturu, jde až do zábavných a leckdy překvapivých detailů.

Bohatýrsky postavené kulisy (leckdy jen pro jednu jedinou scénu) v ateliéru střídá s exteriéry, reálné scény s animovanými, černobílé záběry s barevnými a vše doplňuje množstvím retroplakátů. Herecky je film doslova přehlídkou současných hvězd amerických (Owen Wilson, Adrien Brody), francouzských (Matieu Amalric, Léa Seydouxová), britských (Tilda Swintonová) i mnoha dalších. Anderson je dobře vede k velmi stylizovanému projevu, který baví a skvěle doplňuje výtvarnou podobu filmu.

Francouzská depeše: Liberty, Kansas Evening Sun je vizuálně vytříbený film, ale po pravdě řečeno není ničím víc. O soudržném příběhu de facto nemůže být řeč, je to pořád jen hra s obrazy a jednotlivými monology či dialogy, jakkoli jsou to obrazy krásné a monology i dialogy někdy zábavné, někdy ale i poněkud samoúčelné, a dokonce lehce nudné.

Wes Anderson zkrátka vytváří svůj vlastní svět, který nebaví každého, ale ti, kdo ho milují, se v něm zase budou cítit dobře.

Francouzská depeše: Liberty, Kansas Evening Sun
Režie: Wes Anderson, hrají: Tilda Swintonová, Benicio del Torro, Timothée Chalamet a další

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám