Hlavní obsah

Příšery z Kryptozoo. Anifilm nabídne fantasy i animáky o životním prostředí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Anifilm začne 22. června v Liberci. Mimo jiné se věnuje filmům o naší planetě, ale i klipům a počítačovým hrám.

Foto: Fit Via Vi Film

Kryptozoo

Článek

V hlavní soutěži celovečerních animovaných filmů figuruje také Kryptozoo, fantasy amerického tvůrce Dashe Shawa. V Kryptozoo získají bájnou bytost Baku, ale správci se nemohou shodnout, zda podobné tvory schovat, nebo ukazovat veřejnosti.

Českou republiku bude v soutěži zastupovat film Myši patří do nebe režijního dua Denisa Grimmová a Jan Bubeníček a také Barevný sen Jana Baleje. Dále je tu  oscarový kandidát Vlkochodci z irského studia Cartoon Saloon, dobrodružství Malého upírka od známého francouzského kreslíře Joanna Sfara a biografický Josep o katalánském umělci Josepu Bartolím.

„Soutěž krátkých filmů letos nabídne 38 snímků, jimž i v dnešní nelehké době nechybí humor, i když často ironický, absurdní či černý. Patří mezi ně

například Comeback Vladimira Leschiova či Jde o umění od Joanny Quinn. Mezi 32 vybraných studentských filmů se probojovaly i čtyři české, které potvrzují vzestup naší animace: Hrůza v tónu gramofonu studentů ze zlínské UTB a tři snímky z pražské FAMU: Rudé boty, Jsme si o smrt blíž a Mraveniště,“ sdělil za festival Petr Slavík.

Foto: Cinemart

Myši patří do nebe

„Světová i česká animační špička se představí i v kategoriích videoklipů a abstraktní a nenarativní animace, VR filmů a počítačových her. Proběhne také tradiční soutěž národní animované tvorby – Český obzor. Ve festivalových porotách zasednou přední tvůrci i odborníci na animovanou tvorbu, z nichž většina se divákům představí i ve vlastním, samostatném programu,“ doplnil Slavík.

Hlavní nesoutěžní filmový program má název Planeta A a zaměří se na celý náš svět. Téma přírody a životního prostředí silně rezonuje i animovanou tvorbou. Díky svým téměř neomezeným možnostem nabízí animace mnohem širší a lákavější pojetí fenoménu života na Zemi, než jak jsme zvyklí jej vídat v hrané či dokumentární tvorbě. V pestrém výběru celovečerních a krátkých snímků se setkají výpovědi o reálných problémech, cesty vesmírem i návraty do hluboké minulosti, které doplní filmy oslavující přírodu a život na Zemi, ale někoho možná překvapí i parodie a ironické až podvratné filmy.

RECENZE: Návrat Přátel? Fajn třídní sraz. Hlavně už žádné pokračování

Film

Mezi celovečerními filmy z této sekce nemůžou chybět filmy Chlapec a svět, Princezna Mononoke nebo Vall-I. A jak různorodé krátké filmy se tomuto tématu věnují, naznačují některé názvy pásem: Darwin si vzal dovolenou, Zpátky na stromy, Antropocén, Jsem sice jenom dítě… a Orgiastic Hyper-Trash.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si v roce 2021 od Anifilmu

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si v roce 2021 od Anifilmu převezme jeho pravidelný návštěvník profesor Edgar Dutka, dlouholetý

dramaturg Krátkého filmu, autor desítek scénářů k legendárním snímkům, spisovatel, režisér a také výrazný pedagog, který ovlivnil řadu tvůrců animovaného filmu.

Vstupenky a praktické informace najdete na www.anifilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám