Hlavní obsah

Poslední závod: Jaroslav Plesl hraje muže, který jako první sjel Václavské náměstí na lyžích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Poslední závod režiséra Tomáše Hodana není jen o lyžování. Vystihuje i zapálení pro sport, sílu přátelství a čestnou sportovní morálku. To vše zahrnuje tragický příběh českých lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty z roku 1913, o němž byl film natočen.

Poslední závodVideo: Punk Film

 
Článek

Kromě dvou ústředních postav se ve filmu pochopitelně objeví i další neméně důležité osobnosti českého lyžování. Za zmínku stojí Josef Rössler-Ořovský, jehož ztvárňuje Jaroslav Plesl.

Tvůrci filmu Poslední závod si zajeli Jizerskou 50 s dobovým vybavením

Film

Ten svou filmovou postavu představuje takto: „Hraji Josefa Rösslera-Ořovského, což byl významný český sportovec. Kromě toho, že byl lyžař, věnoval se i vodním sportům. Byl to bruslař, člen českého lyžařského svazu a Českého výboru pro olympijské hry. Jako první sjel Václavské náměstí na lyžích.”

Jaroslav Plesl a Marek Adamczyk.

Josef Rössler-Ořovský (1869–1933) inicioval rozvoj hned několika sportovních disciplín v českých zemích, například lyžování, hokeje, tenisu, kanoistiky či ragby, a je zakladatelem českého vodního skautingu.

Film Poslední závod o Hančovi a Vrbatovi má trailer

Film

Zasloužil se také o vznik Českého olympijského výboru v roce 1899 a spolu s Jiřím Guthem-Jarkovským dokázal vyjednat účast českých sportovců jako reprezentantů samostatné země na LOH 1912 ve Stockholmu.

Film Poslední závod bude mít premiéru 24. března, tedy na 109. výročí tragédie, při níž čeští lyžaři Hanč a Vrbata zahynuli.

Reklama

Výběr článků

Načítám