Hlavní obsah

Na Anifilm přijede Bill Plympton. Má nominaci na Oscara a pracoval na Simpsonech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výtvarník a filmař Bill Plympton zasedne v porotě festivalu animovaných filmů Anifilm, který proběhne 10. až 15. května v Liberci.

Foto: Profimedia.cz

Bill Plympton

Článek

V porotě letos vedle krále nezávislé americké animace Plymptona zasedne také slovenská režisérka a producentka Katarína Kerekesová (Websterovi, Mimi a Líza) a nizozemský výtvarník a režisér Hisko Hulsing (mimo jiné režisér seriálového hitu Undone).

Bill Plympton v Liberci povede masterclass a uvede výběr ze svých vtipných filmů, včetně dvou celovečerních: Žiju s divnou osobou (I Married a Strange Person!) a Šálení (Cheatin’). Režisér se podílel také na seriálu Simpsonovi a na řadě videoklipů (např. Kanye West: Heard ’Em Say).

Porotu pro krátké a studentské filmy tvoří v Estonsku působící chorvatská režisérka Lucija Mrzljak, německý filmař a producent festivalu Interfilm Berlin Alexander Stein a pražský režisér, výtvarník a autor komiksů Jan Saska, známý především díky snímku Happy End (v roce 2016 byl zařazen mezi 10 filmů usilujících o Oscara za krátký animovaný film).

Klipy a abstraktní tvorba

„Nejlepší VR filmy, videoklipy i abstraktní a nenarativní animaci vyberou německý publicista a kurátor rozšířené reality Lars Rummel, česko-britská umělkyně Tereza Stehlíková, která aktuálně vede katedru vizuální tvorby na Vysoké škole kreativní komunikace v Praze. Z Ukrajiny se k nim připojí výtvarník a režisér Stas Santimov s nezaměnitelným výtvarným rukopisem, známý pro své gify, videoklipy i filmová díla,“ doplnil za pořadatele Petr Slavík.

Vedle animovaných filmů, virtuální reality a počítačových her se festivaloví návštěvníci můžou těšit i na široký nesoutěžní filmový program a další doprovodné akce, jako jsou výstavy, koncerty, prezentace, přednášky, workshopy, dílny animace a odborný industry program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám