Hlavní obsah

Mrázek, Pitr, kolotočáři a politici. Seriál ČT o 90. letech si nebere servítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek ve 20.00 uvede ČT2 první díl série Polosvět podle námětu Jaroslava Kmenty, který představuje dokumentární doplněk k hranému seriálu Devadesátky. Podrobně rozebírá kauzy z 90. let, hlavně vraždy. Některé z nich nejsou dodnes vyřešené.

Foto: Profimedia.cz

Hrob Františka Mrázka

Článek

„Mnohé kriminální činy divokých devadesátek zůstaly i po více než třiceti letech nedořešeny nebo nesou pachuť podivného vyšetřování, ovlivněného mocnými kmotry a politiky. To, co se v tehdejším polosvětě událo, totiž ovlivňuje život i dnes. Nastal čas se za těmi nejzásadnějšími kauzami ohlédnout a po letech je důstojně uzavřít,“ uvedli tvůrci série.

Dokumentární seriál Polosvět provádí rozsáhlé pátrání po kořenech vzniku českého organizovaného zločinu devadesátých let. Přibližuje třeba bizarní postavu kolotočáře/mafiána Běly, ale nejslavnější kauzou byla dodnes nevysvětlená poprava mafiána Františka Mrázka, tehdejšího krále podsvětí, který měl podle svědků „kompro“ na známé lidi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mrázkova vila v Praze

Bývalý policista Karel Tichý tvrdí, že tehdy šlo o podnik Setuza. V seriálu říká: „To byl mocenský boj o definitivní ovládnutí Setuzy, kde Mrázek naprosto bytostně vadil. Vzniklo nové spojení Pitra a Krejčíře a objevili se i jiní podnikatelé, kteří o to měli zájem, jako například majitel Agrofertu a další...“

Policie se k případu opakovaně vracela, ale pachatele nenašla.

V seriálu Polosvět hovoří nejen řada bývalých policistů, ale také syn zastřeleného gangstera Antonína Běly Jaroslav Běla, který otce nekriticky obdivuje.

RECENZE: Fialová saka, prsteny a samopaly. Krimi Devadesátky má atmosféru

Film

„Polosvět mapuje vývojové fáze českého organizovaného zločinu. Ivan Jonák je architektem prostředí zločinců, Antonín Běla byl ‚Luca Brasi‘ českého podsvětí, František Mrázek kmotr, který ‚dával nabídky, jež nešly odmítnout‘,“ vysvětlil autor námětu Jaroslav Kmenta.

„Je to seriál, který nás vrátí do devadesátek, jež mi v gangsterském pojetí – samozřejmě vzdáleně – připomínaly třicátá léta amerického Chicaga.“

Reklama

Výběr článků

Načítám