Hlavní obsah

RECENZE: Fialová saka, prsteny a samopaly. Krimi Devadesátky má atmosféru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminální minisérii Devadesátky od scenáristů Josefa Mareše a Matěje Podzimka a režiséra Petera Bebjaka nabídne Česká televize v neděli večer.

Foto: Česká televize

Michal Novotný jako mafián Ivan Jonák

Článek

Psal se rok 1993. K pražské mordpartě nastoupil mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák (Kryštof Bartoš). Starší kolegové ho sice zesměšňovali, ale co mu chybělo na zkušenostech, brzy dohnal.

Společnost vře, z malých zlodějů se stávají čím dál větší, veksláci jsou najednou ctihodní podnikatelé, přátelí se s politiky a celebritami. Scénář série vychází ze skutečných případů, objevují se tam Ivan Jonák, František Mrázek, Viktor Kožený.

Leckdo má velké plány, půjčuje si a nemá na splátky. V devadesátých letech se to ovšem neřešilo jen přes právníka, ale často samopalem. Obrovský nárůst vražd  slabou a zastaralou policii zaskočil.

Seriál perfektně vystihnul atmosféru 90. let. Vládl zmatek u policie, ale i jinde - byl to čas velkých nadějí i strachu, kdy mafiáni kradli celé továrny a banky. Střílení bylo téměř běžné, ale starší generace obyčejných lidí žila pořád stejně. Novou dobu nechápala, jen se nechala děsit televizními zprávami. Pak přišla první vlna nostalgie po socialismu.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Kryštof Bartoš a Martin Finger

Tvůrcům Devadesátek se podařilo dobře zpracovat interiéry, kostýmy, auta, techniku. Ukazují dobu, kdy se přes umaštěnou olezlou šedivost socialismu drala ven bláznivá fialová saka, zlaté řetízky a prsteny, pornografie a šílený nevkus na každém rohu. V Čechách ještě vládly staré škodovky, pevné linky a televize Tesla, ale už se objevují první mercedesy, předražené hi-fi věže a počítače.

Postavy z Devadesátek působí věrohodně. Policisté v olezlých svetrech jsou naštvaní a přepracovaní, ani zločince ale scénář nelíčí jako geniální a dokonalé, byli to většinou burani, bývalí veksláci, zelináři a estébáci. Mafián Jonák pěstuje neformální vztahy s policií, každého zve na panáčka, každého zná. Nejedná přes právníky, ale na baru, vždy připraven s hotovostí v obálce. A někteří policisté přecházejí na druhou stranu.

Přesný a napínavý scénář má spád a přináší i občasný humor - pobaví vševědoucí paní na sídlišti nebo dobročinná nadace Mrázka a Gotta. Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš či Robert Mikluš hrají výborně, Michal Novotný přímo exceluje jako slizký hochštapler Jonák, který chce zlikvidovat vlastní manželku.

První z celkem šesti epizod Devadesátek uvede ČT1 9. ledna od 20:10.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám