Hlavní obsah

Lidé streamují filmy jako zběsilí. Kdo vládne oboru a kdo mu šlape na paty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Streamovací služba Disney Plus v lednu ohlásila 95 milionů předplatitelů. Zaznamenala tak slušný nárůst o 8 milionů za měsíc. Úspěch má ale také konkurence. Celkově Disneyho továrna na komerční zábavu internetovému trhu pořád nevládne.

Foto: Disney

Z filmu Soul (Duše) od Disneyho

Článek

Disney Plus v poslední době lákalo diváky třeba na animák Soul nebo seriál The Mandalorian. Do vlastní tvorby mohutně investuje. Vyrábí skutečně mnoho, někdy až zbytečné projekty, dodávají kritici.

V prosinci loňského roku představili u Disneyho plán na 105 nových filmů a seriálů pod hlavičkou Marvel, Pixar nebo Disney Animation, z čehož  80 % míří rovnou na placené internetové platformy. Slovo kino se stává archaismem, který se vytrácí ze slovní zásoby manažerů.

Disneyho nadnárodní konglomerát ovšem nevlastní jenom Disney Plus, jsou tu také méně známé platformy Hulu and ESPN Plus. Hulu hlásí nárůst na 39 milionů předplatitelů a ESPN Plus nárůst na 12 milionů. Celkově se mohou všechny tři služby pochlubit 146 miliony zákazníků.

Jako obvykle je ale v každé statistice háček. Skoro třetina zákazníků Disney Plus ve skutečnosti používá Disney Plus Hotstar, což je služba oblíbená v Indii a Indonésii, která je mnohem levnější než americká. Průměrný měsíční příjem Disney Plus tak klesá.

Foto: Netflix

Koruna. Emma Corrinová a Josh O’Connor jako Diana a Charles.

Navíc i přes úctyhodný nárůst zákazníků u Disneyho vládne streamu pořád Netflix, který hlásí 203 milionů předplatitelů. Na rok 2021 si připravil 71 filmových premiér, přičemž většina je vlastní výroby.

V nabídce jsou všechny žánry - akci slibují Red Notice, Army of the Dead, Awake, Kate, Outside the Wire a Sweet Girl, z hororů je to třeba Fear Street Trilogy,

V nabídce jsou všechny žánry - akci slibují Red Notice, Army of the Dead, Awake, Kate, Outside the Wire a Sweet Girl, z hororů je to třeba Fear Street Trilogy, No One Gets Out Alive a Things Heard and Seen, z thrillerů Blood Red Sky,

Beckett, Escape from Spiderhead, Intrusion, Munich, Night Teeth či The Woman in the Window. Sci-fi zastupuje pouze film Stowaway, zato romantických příběhů bude dostatek - A Castle For Christmas, Fuimos Canciones, Kissing Booth 3, Love Hard, The Last Letter from Your Lover, The Princess Switch 3 a další.

Počet uživatelů Amazon Prime Video se odhaduje na 140 milionů. Předplatitelé se špatně počítají u služby HBO Max. Bude jich kolem 38 milionů, ale jen 17 milionů tam má přímo účet, ostatní to mají v balíčku s něčím jiným. Problém je také se službou Peacock, která má asi 33 milionů uživatelů, jenže mnozí používají jen základní členství zdarma.

Filmy pro romantický večer: Několik tipů, které zpříjemní nejen Valentýna

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám