Hlavní obsah

Jeden svět uvede 16 filmů ve 24 městech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní část festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhne v září v Praze a vyrazí i do dalších 23 měst.

Foto: Česká televize

Film Češi jsou výborní houbaři

Článek

Filmy uvedou od 11. do 22. září Kasárna Karlín a také pražské Aero, Atlas, Bio Oko, Evald a Světozor. V období od 17. září do 24. října se postupně připojí 23 dalších měst.

„Tématem letošního ročníku je klimatická krize a její dopady jak v globálním, tak lokálním měřítku. Ta nikam nezmizela. Jen byla překryta další, momentálně aktuálnější krizí globálních rozměrů. Cítili jsme, že věrní ročníkovému tématu i poslání festivalu zůstaneme tím, že na naší lokální, české úrovni ukážeme, že s dopady krizí je možné bojovat. Proto jsme se rozhodli vynaložit maximum úsilí a přerušený festival dokončit v novém termínu. Nechtěli jsme diváky a divačky připravit o zážitky a tvůrce o premiéry, které jsme jim slíbili,“ řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Zahajovací projekce programu v Kasárnách Karlín patří premiéře Češi jsou výborní houbaři od Apoleny Rychlíkové. Zkoumá vztah Čechů k přírodě očima mimozemšťanů.

Foto: Ji.hlava

Z filmu Postiženi muzikou

Na programu je i Psí láska Lindy Kallistové Jablonské a Provinční městečko E, za které si odnesl Zvláštní cenu poroty České soutěže Dmitrij Bogoljubov.

„Dokument Dělníci ve slevě režisérů Ammara Azize a Christophera Patze se svého uvedení dočká na den přesně osm let poté, kdy propukl tragický požár ve sklepní manufaktuře v pákistánském Karáčí, který zabil 258 lidí. Aziz a Patz ve svém snímku sledují vytrvalou snahu rodičů jedné z obětí této tragédie domoci se nejen spravedlnosti pro jejich syna, ale i důstojnějších podmínek pro tisíce dělníků pracujících v továrnách na levnou módu. Projekce s diskusí tak bude zároveň též pietní vzpomínkou na zbytečně zmařené životy,” dodal za pořadatele Jakub Votroubek.

Jeden svět v Praze končí 22. září filmem Radovana Síbrta Postiženi muzikou o kapele The Tap Tap, v níž hrají a zpívají členové Jedličkova ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám